Helyi közélet

2024.03.12. 19:59

Nincs rejtegetnivalója a városnak ingatlanügyben

A város ingatlaneladásaival kapcsolatban az egyes médiumokban megjelent félinformációkra reagált rendkívüli keddi sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán Ferenc. A polgármester közölte, az állításokkal szemben kevesebb ingatlant adott el az önkormányzat, és szerinte szó sincs ingatlanmutyiról.

Darók József

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere. Archív fotó: DM

A város ingatlanlistája a 2023. december végi állás szerint 2337 darab ingatlannal rendelkezik Szentes

 –kezdte a polgármester keddi rendkívüli sajtótájékoztatóját. 

Elmondta, két közérdekű adatigénylés érkezett be, az egyik  a 2014. január és 2018. december közötti, a másik 2019. január és a 2024. január  közötti állapotot tükrözi. A két időszakban két különböző képviselő-testület működött, az előbbiben a Fidesz-KDNP volt többségben, majd a Jövőnk Szentes adta a képviselők túlnyomó részét.

A város vezetője utalt arra, hogy az jelent meg bizonyos médiacsatornákon, hogy az önkormányzat 2019-és 2024 közötti regnálása alatt 93 ingatlant értékesített. Szabó Zoltán Ferenc leszögezte, ez a testület nem értékesített ennyi számú ingatlant, mert 31 darab nem az ő idejükben kelt el. A valóság szerinte az, hogy 62 darab ingatlant adtak el az elmúlt ciklusban, ez azt jelenti, hogy az előző testület nevéhez 32 százalékkal több ingatlaneladás köthető.

Részletesen kibontotta, milyen típusú ingatlanokat érintett az értékesítés, hiszen beletartoznak az ingatlan fogalmába például kisebb telkek, kertek, vagy éppen árkok is. Elkelt 9 ipari parki terület, 7 darab egy hektár alatti kiskert rekreációs céllal, azoknak, akik már több tíz éve művelik. Értékesítettek tovább 19 beépítetlen területet, zárvány- és nyúlványtelkeket, ez utóbbiakat nem tudja használni a város Szabó szerint. Tíz beépített terület is a listán szerepel, vegyes tulajdonú ingatlanokról van szó.

Azért kelhetett el olcsón némelyikük, mert ezek gyakorlatilag értéktelen házak, amelyek csak az ott élőknek értékesek. Egy közterület is gazdára talált, két közút, öt szántó, két út, ami sehova nem vezet, és jellemzően ottani tulajdonosok vásárolják meg, önkormányzati szempontból nem relevánsak

 – magyarázta a polgármester. A Sima Ferenc utcai szociális otthont is értékesítették, nyílt pályázattal. Továbbá két lakást is említett az ingatlaneladások között.

Nagyon sokrétű és fajtájú ingatlanról van tehát szó

 – összegezte a városvezető, hozzátéve a felmerült ingatlanmutyi, bűnszövetkezet kapcsán, hogy nincs rejtegetnivalója az önkormányzatnak, minden adat közérdekű, kivéve, ha a vásárló zárt ülést kért. Feljelentésről is olvasott, de nem derült ki számára, hogy ellene, vagy az önkormányzat ellen, mindenesetre rendőrségi adatbekérés nem érkezett az önkormányzathoz. 

 Minden adásvételünk törvényes, minden egyes értékesítésért személyesen vállalom a felelősséget

 –jelentette ki Szabó Zoltán Ferenc. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában