Pusztaszer

2024.03.20. 12:42

Összefogtak a madárbarát települések

Imre Péter Géza

A Madárbarát Települések Országos Szövetségének alapítói. Fotó: DM

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 27 település – közte Győrrel és Kispesttel – a közelmúltban Budapesten megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét, amelynek egyetlen Csongrád-Csanád vármegyeiként Pusztaszer is tagja.

 A történet tavaly novemberben kezdődött, akkor Rácalmáson fórumot tartottak a madárbarát városoknak, községeknek, ott fogalmazódott meg a szövetség létrehozásának gondolata. Célja, hogy a tapasztalatok, gyakorlatok megosztásával elősegítse a helyi madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést

 – tájékoztatta lapunkat Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, aki a rácalmási randevún Szabó Sándor mezőőrrel, az alapításon Tajti Lászlóval, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjével és Kósáné Buknicz Mária önkormányzati képviselővel vett részt. A faluvezető azt is elmondta, a szövetség hivatalosan egyesületként működik majd, így pályázatokon is indulhatnak, forrásokat nyerve tevékenységükre.

Pusztaszer nem véletlenül került az alapítók közé, ikonikus hely. A község közelében, a Büdös-széknél található az ország egyik legnagyobb, fokozott védettségű madárrezervátuma, költő- és pihenőhelye; a település egyharmada Natura 2000-es, és azt se felejtsük el, hogy ott él és alkot a világhírű természetfotós, Máté Bence.

A falu területén legalább 100 odút helyeztünk már ki, amelyeket folyamatosan karbantartunk, eleséggel töltünk fel gondoskodva a téli etetésről

 – közölte Máté Gábor, akinek az udvarán nyolc odú található és elnyerte a Madárbarát Kert díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában