A megyei jogú városban követte el a legtöbb hibát az önkormányzat

2024.03.08. 14:00

Toronymagasan vezet Vásárhely a törvényességi felhívásokban

Hódmezővásárhely nem éppen dicsőség-, hanem inkább szégyenlistára került azzal, hogy 2019. október 13. és 2024. január 31. között a legtöbb törvényességi felhívást kapta az országban.

Kovács Erika

Lehet, hogy kampányolás helyett a várost kellett volna vezetni? 36 jogszabálysértést találtak a vásárhelyi önkormányzatnál. Archív fotó: Török János

Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi politológus a 19 vármegyei és a fővárosi kormányhivatalnak küldött közérdekű adatigénylést. Arra volt kíváncsi, hogy melyek azok a települések, amelyeknél a kormányhivatalok a legtöbb jogszabálysértést találták, és ennek megszüntetésére törvényességi észrevételt tettek. 

A 3178 hazai önkormányzat közül Hódmezővásárhely követte el a legtöbb jogszabálysértést. A 20 kormányhivatal a legtöbb törvényességi felhívást kapott 77 önkormányzat nevét küldte el Herczeg Sándornak, aki az adatokat táblázatban rögzítette. A nem éppen dicsőség-, inkább szégyenlistán 36 törvényességi felhívással toronymagasan vezet Hódmezővásárhely, a második a Győr-Moson Sopron vármegyei Töltéstava 18-cal. A harmadik ugyancsak vármegyénk-beli település, Csanádpalota, ahol 2022 májusában az ellenzéki Debreczeni Istvánt a Fidesz által támogatott Perneki László váltotta, így a törvényességi felhívások túlnyomó többségét az előző városvezető kapta, és nem az utódja – emlékeztetett rá Herczeg Sándor. A 77-es listán egyébként Szeged is szerepel, 20 törvényességi felhívással, ez a mennyiség is az „élbolyhoz” tartozik.

Lapunk is több alkalommal foglalkozott Hódmezővásárhely törvényességi felhívásaival.

Az egyik legemlékezetesebb baki, vagy inkább ezt már bénázásnak is lehet nevezni, 2022-ben történt. A Márki-Zay Péter vezette közgyűlési többség az önkormányzati bérlakásokban élőknek, a veszélyhelyzet idején érvényben lévő díjemelési tilalom ellenére, brutálisan megemelte a lakbérét. A kormányhivatal első törvényességi felhívására az volt a közgyűlési többség válasza, hogy az önkormányzat betartotta a szabályokat, csak „jogszabály-értelmezési probléma ütközött ki a jogalkalmazók között”. Az újabb törvényességi felhívásra módosították ugyan a kifogásolt rendeletet, de a mellékletben újabb hibát vétettek. Végül a harmadik nekifutásra sikerült megoldani a problémát. 

Emlékezetes az az eset is, amikor tíz hónap jogsértés után másodszorra sikerült csak szabályosan megválasztani a pénzügyi bizottság elnökét. Itt egyébként az önkormányzat a saját szabályzatát rúgta fel. Ezt Márki-Zay Péter úgy kommentálta, „meglehetősen rosszindulatú keresettel állunk szemben, amelynek van igazságalapja, a mi szakértőink nem kellő körültekintéssel jártak el az elmúlt időszakban”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában