Szegedi hírek

2024.03.18. 18:50

Vagonkiállítás érkezik Szegedre - Galéria

Csaknem két tucatnyi programmal emlékezik meg a Szegedi Zsidó Hitközség március 20-a és szeptember 7-e között a holokauszt idei 80. évfordulójáról. Filmvetítéseket, koncerteket, kiállításokat is kínálnak majd a nagyközönségnek.

Koós Kata

A Holokauszt 80 emlékév szegedi programjairól Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Adonyi Gábor, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért elnöke adott tájékoztatást hétfőn. Fotó: Karnok Csaba

1944. június 25-én, 27-én és 28-án indultak a szerelvények a szegedi, téglagyári gettóba kényszerített zsidókkal a Rókusi pályaudvarról. Egyes vonatok a biztos halálba, az auschwitzi megsemmisítő táborba szállították utasaikat, a szerencsésebbek a többi vonattal Strasshofba, Bécs külvárosába mehettek munkaszolgálatra – idézte fel Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a holokauszt 80 emlékév szegedi vonatkozásait, amelyre nagyszabású programsorozattal készül a hitközség.

Elmondta, hogy a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál idén szorosan összefonódik a holokauszt 80. évfordulójával március 20-a és szeptember 7-e között. Több konferenciát rendeznek majd Szegeden a holokauszt témájában. Az új zsinagógában szegedi, zsidó asszonyok és gyermekek sorsát bemutató kiállítás nyílik. Koncertet ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Malek Andrea. Mártír megemlékezést és gyászistentiszteletet is tartanak, valamint tematikus sétákat kínálnak az érdeklődőknek a zsidó temetőben és a városban, a temetőben továbbá emlékpontot is avatnak. A régi zsinagógában a Gólem Színház mutatja be Recept a túléléshez című előadását. Július 7-én emlékező menet indul a volt téglagyár helyétől, a Cserzy Mihály utcáról a Rókusi pályaudvarra, amelyhez bárki csatlakozhat.

Sorstöredékeket vetítenek

A programsorozat március 20-án dupla filmvetítéssel indul a Belvárosi Moziban. Bubryák István rendező, producer két alkotását vetítik, az Egy betemetett zsinagóga Budán és a 140 éves rabbiképző című filmeket. 

Ezután további három alkalommal tartanak majd filmvetítést: április 10-én és 17-én, valamint május 8-án. Ezeken az alkalmakon a Legenda/A szegedi diák-Hamlet története, a Téglagyári mementó, az Arctalan árnyak és a Rézbánya Borban című filmeket, valamint a háromrészes A Kasztner-vonat című sorozatot tekintheti meg a nagyközönség. 

Bubryák István elmondta, hogy a vetítések zöme a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szó-Tér Egyesület pályázatának köszönhetően valósulhat meg. A filmek válogatásánál a legfőbb szempont az volt, hogy ne csak a deportálások témáját érintsék a művek, hanem átfogóbb képet adjanak a holokausztról. 

Emlékparkokat avatnak 

Löw Lipót és Löw Immánuel főrabbikról parkokat neveznek el Szegeden, amelyek avatóünnepségét szeptember elején tartják majd. Adonyi Gábor, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért elnöke elmondta, hogy a két parkot az Attila utca két oldalán alakítják ki. 

A várossal együttműködve egy emlékművet állítunk majd, amely méltón mutatja be a munkásságukat 

– mondta Buk István.

Vagonkiállítás nyílik 

A hitközség invitálására a fővárosból július 1-jén Szegedre érkezik az Élet Menete Alapítvány Vagonmúzeuma. A második világháborús vagon mása egy hétig lesz látogatható a Rókusi pályaudvaron.

A vagonban magyarországi és kimondottan szegedi fényképek, emlékek, tárgyak lesznek kiállítva

 – mondta Buk István. 

Kendrusz Attila, a szegedi hitközség vallási vezetője hozzátette, hogy a vagonkiállítás alkotói a padlón lábnyomokkal szemléltették, hogy hány embert zsúfoltak be egy-egy szerelvénybe a deportálások során. 

A Rókusi pályaudvarról történt a deportálás. Úgy gondolom, hogy a vagonkiállítás a fiatalokat is meg tudja célozni, hiszen szó szerint beléphetnek a történelembe

 – emelte ki a vallási vezető, akinek szívügye az edukáció. A tavalyi évben csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást a holokauszt és a zsidóság témájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában