Walterné Böngyik Terézia: A bőrünkön tapasztalhatjuk, milyen az, ha egy közösségben szétverik az egyetértést

2024.03.14. 18:57

Visszahoznák Vásárhely régi fényét (Fotók)

A mai Hódmezővásárhelyen egyetértésből van a legkevesebb, amit a saját bőrén tapasztalhat a lakosság – erről Walterné Böngyik Terézia beszélt a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete által szervezett ünnepségen március 14-én este. Az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek.

Kovács Erika

– Legyen béke, szabadság és egyetértés – ez a három szó állt a 12 pont előtt. Ez volt az, amit a magyar polgárok 1848. március 15-én követeltek – mondta ünnepi beszéde elején Walterné Böngyik Terézia.

Szabadságharcok sorozata

A szónok kiemelte, a márciusi ifjak a nemzet szabadságáért küzdöttek, egy független szabad Magyarországért, akárcsak elődeik és utódaik számos alkalommal. A magyar történelem a szabadságharcok sorozata.

– Most is vannak, akik rá akarják kényszeríteni akaratukat a magyarokra, akik zsarolnak bennünket, ha nem úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek. De nem engedünk a zsarolásnak, az idegen eszméknek, Magyarország szuverén, szabad ország. Hisszük, hogy a béke és a szabadság mellett az előrehaladáshoz egyetértésre is szükség van. Mai világunkban ebből van talán a legkevesebb. Ez Hódmezővásárhelyen mindennél jobban megmutatkozik. Pár éve saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy milyen az, ha egy közösségben szétverik az egyetértést – fogalmazott Walterné Böngyik Terézia.

Kossuth erősen hatott Vásárhelyre

A szónok arról is megemlékezett, hogy az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban Hódmezővásárhely tanúbizonyságot tett nemzeti elkötelezettségéről. A városi ifjak másfélszer annyian indultak a toborzó szóra, mint amennyit a haza megkövetelt.

Kossuth erősen hatott Hódmezővásárhelyre. Sok függetlenségi párt és olvasókör szerveződött ebben az időben. 1872-ben, amikor Kossuth Lajost megfosztották állampolgárságától, Hódmezővásárhely díszpolgárává fogadta. 1903-ban, ahol toborzóbeszédet mondott, a vásárhelyiek szobrot állítottak neki. Húszezren ünnepelték a nagy hazafit.

Nem engednek a 48-ból

– Ez az erő mutatja meg nekünk, hogy mire lehetünk képesek, ha összefogunk, ha együtt dobban a szívünk. Ott mennek jól a dolgok, ahol mindenki meg van győződve arról, hogy rajta is múlik városa, országa sorsa. 1848-ban sokan hittek ebben – mondta a szónok. Úgy fogalmazott, akkor ér véget egy nehéz, érzelmi őrültségekkel teli időszak, ha a jövő erői már a szavak mögött sorakoznak. 

– Ugye, mi sem engedünk a 48-ból? Felelősek vagyunk azért a közösségért, amelynek jövőjét együtt kell, hogy formáljuk. Ne hagyjuk, hogy ezt bárki elvegye tőlünk, hogy idegen zsoldban állók határozzák meg, hogy mi a jó és mi a rossz nekünk. Együtt kell megformálnunk városunk jövőjét. Legyünk büszkék városunkra és hozzuk vissza a régi fényét! – fogalmazott Walterné Böngyik Terézia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában