Helyi közélet

2024.04.28. 12:00

Bozó Zoltán: A sport segít egészséges társadalmat építeni

A sport sok mindent kínálhat profiknak és amatőröknek egyaránt. Sokaknak kettős karrierlehetőséget is jelent, míg másoknak egy egészséges élet alapját. Bozó Zoltán, a Szentesi Tenisz Klub elnöke arról beszélt lapunknak, hogy fejlesztési terveik miként szolgálják városát.

Tábori Szilvia

Bozó Zoltán szerint nemcsak sportolókat nevelünk, hanem egészséges embereket. Fotó: Szentesi Gyors

A teniszklub korábbi fejlesztésekor volt egy olyan álmunk, hogy egyszer regionális központtá fejlődjünk. Ez a vízió most megvalósulhat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel aláírt megállapodással, miszerint Szentes lehet az edzőképzés gyakorlati helyszíne. Hatalmas rangot jelenthet az, ha a szentesi klub töltheti ki országosan a központi edzőcentrum hiánya miatti űrt 

– nyilatkozta lapunknak Bozó Zoltán, a Szentesi Tenisz Klub elnöke. Majd hozzátette, mindez megalapozza azt a jövőképet, ami bennük már kialakult. Megfelelő infrastruktúrával rendelkező komoly teniszcentrumot hoznának létre, amely akár nemzetközi versenyek színtere lehet. Bozó Zoltán szerint ez a városnak is kedvező, hiszen gazdasági hasznot hozhatna részint azzal, hogy végre ki lenne használva a város természeti adottsága, turisztikai értéke.

Egészséges társadalmat nevelünk

Nemrégiben egy régóta tervezett sportkonferencia másnapján tartotta hagyományos családi napját a tenisz klub. Ott Bozó Zoltán elnökkel a sport társadalmi, jövőformáló szerepéről beszélgettünk, és arról, hogy a sport lényegében a teljes értékű élet feltétele. Egyúttal hatalmas lehetőség Szentesnek. 

 A sport elsődleges célja, hogy a fiatalokat bevonjuk a mozgásba, a sportéletbe, mert meggyőződésem szerint ez a sikeres élet alapja. Természetesen a profi-, illetve a versenysportra szükség van, hiszen ők lesznek a példaképek azok számára, akik a tenisz-, foci-, kézilabda pályára lépnek, vagy választanak lényegében bármilyen sportágat. Ugyanakkor a sport prevenciós szerepe a betegségek megelőzésében vitathatatlan, mert nemcsak sportolókat nevelünk, hanem egészséges embereket. Egyúttal olyan egészséges társadalmat építünk, ahol a gyerekeink, unokáink és leszármazottaik is olyan világot tudnak teremteni maguknak, amely alapvetően jó életet biztosít a számukra 

– fogalmazott a klubelnök.

A klub

Kerek hetven évvel ezelőtt, 1954-ben alapította meg Lakos Sándor mindössze három szabadtéri pályával a Szentesi Tenisz Klubot. Egyúttal negyedszázados jubileumot is ünnepelnek idén, hiszen 1999-ben indították újra a félbemaradt munkát és indították el a fejlesztéseket. Ma 10 salakpálya és 2 állandó fedett pálya várják az amatőr és profi sportolókat a Kurca-parti ligetben.

Kettős karrier lehetősége

Bozó Zoltán szerint ezerféle szál és szakterület, sport- és egészségtudomány fonódik össze a Szentesi Tenisz Klub törekvéseiben. A szervezet által életre hívott sportkonferencián a fiatalok jövője, holisztikus szemléletű, magas szintű szakmai képzések, a modern rehabilitáció, a sportkarrier utáni lehetőségek egyaránt felvillantak. Ahogy a szervezet elnöke példaként említette, fontos láttatni a fiatalokkal a kettős életpálya lehetőségét. Azt, hogy a sportolói karrier lezárulta után is vannak lehetőségeik a folytatásra. Érdemes a profikat arra is felkészíteni, hogy egy esetleges sérülés után miként maradhatnak a sport közelében. Ezernyi a lehetőség edzőként, szakvezetőként, menedzserként.

Nemzetközi színtér

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a testnevelési egyetemmel kötött megállapodás következő lépése, Bozó Zoltán azt mondta: fontos lépéselőny, hogy termálvízzel fűthetők zárt csarnokaik, az egyetem is részben ennek előnyét ismerte fel. Ugyanakkor a meglévő két, tizenéves fedett pályát fel kell újítani, amihez külső pályázati forrás szükséges. De a tervek elkészültek. 

A fejlesztés nem a megállapodás aláírásával kezdődött, az egy következő lépés. Az elmúlt időszakban elkészült négy szabad pálya öntözőrendszere, az energiafüggőség csökkentéséhez pedig napelemeket telepíttettünk. Tehát gyors munkával elérhetjük, hogy nemzetközi sport színtér legyen Szentes 

– hangsúlyozta az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában