Szegedi hírek

2024.04.07. 13:30

Civilek találkoztak az Agórában (FOTÓK)

Szombaton rendezték Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában a II.Civil Konferenciát. A civil szervezetek bemutatkozásán túl előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők egyebek mellett a jogi segítségnyújtásról, és az egészséges életmódról.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

– Több mint negyven civil szervezet jelent meg a mostani, már második Civil Konferencián – mondta lapunknak szombaton a rendezvény helyszínén, a Szent-Györgyi Albert Agórában a város civilügyi főreferense. Jávorszky Iván elmondta azt is, hogy számtalan előadás hangzott el, a legismertebb előadó pedig Geszti Péter volt, aki az óriásplakát-kiállításról beszélt, amiből egy kis bemutatót is elhozott Szegedre, Mini Arc néven.

A szervező azt is elmondta, hogy a város pályázatokkal támogatja a szegedi civil szervezeteket, de olyanok is vannak, akik kedvezményesen bérelhetnek irodákat a működésükhöz.

A konferencia megvalósítása különleges, hiszen két fontos tartalom közvetítését tűztük ki célul. A civil szervezeteknek történő információs segítségnyújtást és a fogyatékkal élők szervezeteinek segítését, számukra találkozási pontok megvalósítását 

– mondta még Jávorszky Iván. Megemlítette azt is, hogy most azok is ott voltak az Agórában, akik azokért dolgoznak, akiknek még náluk is nehezebb a helyzetük.

– Akik betegek vagy elesettek, esetleg csak öregebbek, akik segítségre szorulnak, akiknek legalább egy kicsit meg kell, és meg lehet könnyíteni az életüket – fogalmazott a főreferens.

Az egyik előadó Tóth Judit, a Jogklinika megalapítója volt. A Szegedi Tudományegyetem jogi karának oktatója és munkatársai a rászorulóknak nyújtanak jogi segítséget, de civil szervezetekkel is tartják a kapcsolatot. Ezt természetesen ingyen teszik, viszont sajnos egyelőre kevesen tudnak a létezésükről.

Rajda Cecília, a neurológiai klinika docense pedig „Ép test, ép étel” címmel tartott előadást arról, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában