Helyi közélet

2024.04.02. 18:50

Egy tömbbe kerülhet az iskola Csanádpalotán

Az általános iskola oktatás jelenleg három, különálló épületben folyik Csanádpalotán. A kisváros a szétszórtság problémáját a tervek szerint egy nagyjából 800 milliós beruházással oldja meg – az önkormányzat jelenleg a pályázat elbírálására vár.

Szabó Imre

A Dér Istvánról elnevezett iskola egyik épülete. Fotó: Csanádpalotai önkormányzat

A csanádpalotai Dér István Általános Iskola jelenleg három, egymástól külön álló épületben működik. A legnagyobb közülük az intézmény emeletes főépülete, ahová a felső tagozatosok járnak – ott egykor, néhány éven át gimnázium is működött. Az alsósok két külön helyen tanulnak: az egyik a főépület udvarán át megközelíthető, több mint egy évtizede átalakított egykori óvoda, a másik pedig a főépülettel egy utcában, azonos oldalban, de tőle úttesttel elválasztva és onnan pár száz méterre lévő régi községháza. 

Fotó: Csanádpalotai önkormányzat 

Az oktatási intézményt mintegy 140 nebuló használja. A széttagoltság régi probléma a kisvárosban, a szülők a legkevésbé sem örülnek neki. Perneki László polgármester legutóbbi ottjártunkkor jó hírt mondott: a probléma reményeik szerint hamarosan megoldódik.

Mintegy 800 millió forintos pályázati támogatást tervezünk erre a célra fordítani. A pályázatot beadtuk, elbírálásra vár, a munka azonban minden bizonnyal a jövő évre is áthúzódik

 – ismertette a kisváros első embere.

Fotó: Csanádpalotai önkormányzat 

A tervek szerint az oktatást úgy koncentrálnák egy helyre, hogy a régi községházát kiürítenék, a főépülettel – és a mindennapos testnevelés szempontjából nélkülözhetetlen tornacsarnokkal – szomszédos egykori óvodát pedig bővítenék négy tanteremmel. Hogy pontosan milyen módon, arról még zajlanak az egyeztetések, a legvalószínűbb azonban az, hogy teljesen újjáépítik.

Fotó: Csanádpalotai önkormányzat 

Hogy a megüresedő alsós épületnek mi lesz a további sorsa, az még nem dőlt el. Perneki László polgármester mindenesetre azt mondta, az oktató-nevelő munka körülményeinek javításába érdemes befektetni, mert a múlt évben is született 27 baba a kisvárosban.

Fotó: Csanádpalotai önkormányzat 

Ki volt Dér István?

Az iskola névadója, Dér István festőművész Csanádpalota szülötte. Ott is tanult, tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. Szegeden érettségizett, diplomát ugyancsak a megyeszékhelyen szerzett, tanár lett. Az első helyet az életében saját bevallása szerint a tanítás és a festés foglalta el – rendszeresen vett részt tárlatokon. Sírja Szegeden, a Belvárosi Temetőben található. Nevét az oktatási intézmény 2002-ben vette fel. Képeiből néhányat legutóbb a helytörténeti egyesület új könyvének bemutatója alkalmával, a Kelemen László Művelődési Házban állítottak ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában