Helyi közélet

2024.04.03. 19:54

Ezermilliárdokra pályázhatnak a gazdák – Galéria

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen tartott szakmai fórumot a kisteleki művelődési házban. A téma az uniós Közös Agrárpolitika volt, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra. A fórum előtti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gazdák előtt új pályázati lehetőségek nyílnak meg, és az is, hogy az ukrajnai háború miatt sok magyar gazdálkodó tönkrement.

Suki Zoltán

Magyar gazdák mentek tönkre az ukrán gabonadömping miatt. Fotó: Karnok Csaba

Összesen 69 pályázati lehetőség nyílik meg idén a magyar gazdák előtt a Közös Agrárpolitika nevő programnak köszönhetően

 – mondta el a kisteleki gazdafórumon szerdán, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Papp Zsolt György beszélt arról is, hogy az idei év a pályázatokról szól, amelyek kitartanak egészen a ciklus 2027-es végéig.

Ebben a ciklusban kiemelt szerepet kap a hatékonyság, a fenntarthatóság, a feldolgozóipar és a kertészet. Ez a 69 pályázat szinte az összes ágazatot érinti. Az említetteken kívül kiemelt szerepet kap az élelmiszeripar, az állattartás. Valamit fajsúlyos lesz benne a digitalizáció is

 – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki elmondta azt is, hogy a 2027-ig tartó időszakra több mint 5 ezer milliárd forint állhat a pályázók rendelkezésére.

Azt pedig már Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára mondta, hogy a családon belüli jogügyletekben is segítenek a gazdálkodóknak. Ez azt jelenti, hogy leegyszerűsítik a gazdaságok adásvételét, vagy átvételét. Utóbbiban, ha családon belül a fiatalok veszik át a gazdaságot, szintén komoly támogatásra számíthatnak.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke pedig arról beszélt, hogy rosszul érintette a gazdákat az, hogy vámmentességet kapott az ukrán agrárium szinte teljes sora. Az elnök szerint Magyarország egyelőre zárva tudja tartani ezelőtt a határait, de nem tudni meddig. Hozzátette: az ukrán gabona, amit nem is ukrán cégek termelnek meg, hanem külföldi multik, ömlik az unióba vám nélkül, és ebbe sok magyar gazda is belerokkant, megszüntették a vállalkozásaikat, vagy azon gondolkoznak, hogy megszüntetik azt. Ez pedig rossz hír mindenképpen.

A gazdák érdekében, amit nemzeti hatáskörben meg tudtunk tenni, az például, hogy eltöröltük a földadót, és a kutak ügyét is véglegesen rendeztük, és emeltük a vidékfejlesztési támogatásokat is

 – jelentette ki Jakab István.

A MAGOSZ elnöke arról is beszélt, hogy több falugazdászt is alkalmaznak, amivel leveszik a gazdák válláról az adminisztrációs terhek egy részét.

A 2023–27-es időszakra szóló közös agrárpolitika 2023. január 1-jén lépett hatályba. A jóváhagyott terveket a tagállamok úgy dolgozták ki, hogy azok nagymértékben hozzájáruljanak az európai zöld megállapodásban, „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiában és a biodiverzitási stratégiában felvázolt törekvések megvalósításához.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában