Szeged

2024.04.03. 13:05

Minden erejével támogatja a kormány a zöldenergiát - Galéria, Videó

Közös ügyünk a zöldenergia és a kormány minden erejével támogatja az ezzel kapcsolatos beruházásokat – jelentette ki szerdán Szegeden a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára. Steiner Attila Fülöp László polgármesterjelölttel tartott közös sajtótájékoztatóján a zöldenergia mellett beszélt a zöldkonzultációról is.

Suki Zoltán

A geotermikus energiát is jobban kihasználnák. Fotó: Török János

A XXI. században csak akkor tudunk győztesek lenni, ha a zöldenergiát megszelídítjük, és használjuk

 – jelentette ki szerdán szegedi sajtótájékoztatóján a kormánypártok polgármesterjelöltje. Fülöp László elmondta azt is, hogy szerinte zöld energiára, és nem zöld ideológiára van szükség, és emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrég elindított egy zöldkonzultációt a témával kapcsolatban.

Azt pedig már a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára mondta, hogy az elmúlt pár évben az energiaválság egyértelműen megmutatta, hogy Magyarország energiaszuverenitását erősíteni kell.

Olyan lehetőségeket kell teremtenünk, hogy sokkal kevésbé függjünk a külső energiaimporttól, és ebben a zöldenergia szélesebb körű felhasználása nagyban segítheti az országot. Ugyanis a zöldenergia tiszta, helyben rendelkezésre áll, és ezért ki tudja váltani a bizonytalan energiaimportot

 – fogalmazott Steiner Attila. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormányzat arra törekszik, hogy minél több területen lehessen a zöldenergiát felhasználni.

Egyrészt nagyon fontos a zöldenergia megtermelése minél nagyobb mennyiségben. A másik nagyon fontos kérdés az, hogy a megtermelt energiát el is tudjuk tárolni. Én azt gondolom, hogy ma Magyarországon nagyon sok fejlesztés és beruházás ebbe az irányba mutat. És itt szeretném elmondani, hogy a kormányzat egy országos szintű geotermiai stratégia kidolgozásán dolgozik, és ez a dokumentum a napokban meg is jelenik a kormányzati portálokon

 – jelentette ki Steiner Attila. 

A kormány célja az, hogy Szegedhez hasonlóan a geotermiát az ország több városában is tudják távfűtésre használni, és ezzel több száz milliárdos földgázfogyasztást lehetne kiváltani.

De nagyon fontos kérdés a napenergia is. Napelemparkok tekintetében már országos szinten is minden rekordot megdöntöttünk. Jelenleg Magyarországon három paksnyi napelemes kapacitás van üzemben, és a célunk az, hogy 2030-ra ezt a kapacitást megduplázzuk. Viszont ezzel együtt előjön a tárolás kérdése is, mert az akkumulátorosnál már vannak korszerűbb megoldások is

 – tette hozzá az államtitkár.

Elhangzott az is, hogy a kormány a jövőben egyre több zöldenergiával kapcsolatos pályázatot ír majd ki.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány elindította a zöldkonzultációt, amit még bárki kitölthet. Ebben 13 fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A kérdőíveket április 15-ig lehet kitölteni a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában