Helyi közélet

2024.04.08. 12:24

Versenyre mennek a tűzoltók

Ismét megrendezik a tűzoltók országos versenyét, amit ezúttal Dunaföldváron tartanak. Csongrád-Csanád vármegyét a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviseli, akik 2017-ben megnyerték a versenyt.

Suki Zoltán

Már javában gyakorolnak a szentesi laktanyában. Fotó: Katasztrófavédelem

Már javában készül a a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata az idei Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőre, ami egy elég komoly megmérettetés és embert próbáló feladat a tűzoltóknak. Az idei versenyt áprilisban rendezik Dunaföldváron.

A szentesi tűzoltók most három roncsautón gyakorolnak a laktanya udvarán, hiszen a feladatok egy része a műszaki mentésről szól majd. A tűzoltóknak biztosítaniuk kell egy baleseti helyszínt, áramtalanítani és stabilizálni a balesetező kocsit, és beszélniük kell a sérülttel, ha esetleg nem tudott kiszállni a járműből.

Vagyis a vetélkedő célja tulajdonképpen a gyakorlás. Az, hogy a tűzoltók minél hatékonyabban végezzék a műszaki mentést, ami a feladataik nagyobb részét adja.

A katasztrófavédelem végzi a műszaki mentést természeti csapáskor, ha baleset történik, vagy például ha veszélyes anyag kerül a levegőbe. De ők mehetnek le a barlangokba szorult emberekért is, illetve segítenek, ha egy kiránduló leesett egy szikláról, és speciális eszközökkel lehet csak kimenteni.

Az első, és legfontosabb feladat az életmentés, a közvetlen élet- és balesetveszély elhárítása, utána a tárgyak és anyagi javak mentése, majd az esemény okozta további környezeti károk mérséklése, és a közúti forgalom helyreállítása, vagyis annak segítése.

Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta lapunknak, hogy vármegyénként egy-egy csapat vehet részt a versenyen. Minket évek óta a szentesi hivatásos tűzoltók képviselnek, akik több dobogós helyezést is begyűjtöttek már.

Sőt, 2017. június 27-én Szentesen, vagyis hazai pályán az első helyezés érték el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában