Szegedi hírek

2024.05.25. 08:30

Ifjú tehetségeket támogatott Szeged legújabb alapítványa – Galéria

Koós Kata

A szegedi zsidóság kulturális örökség egy-egy szeletének feldolgozására vállalkoztak a nyertes hallgatók. Fotó: Török János

A szegedi zsidóság kulturális örökségének megőrzése, kutatása és a nagyközönség számára láthatóvá tétele céljából alapították meg a tavalyi év végén a Horváth-Holtzer-Lindberg Alapítványt Horváth-Lindberg Judit Svédországban élő, Szegedről elszármazott magánszemély kezdeményezésére. Az alapítvány elnöke Frauhammer Krisztina, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának levéltárosa, aki tudományos munkák, ismeretterjesztő kiadványok létrehozását, kiállítások és előadások megvalósítását vetítette előre, amelyek nem csak kizárólag a szegedi zsidóság, de a zsidó és nem zsidó társadalom együttélése történetét is érinteni fogják.

A kuratórium tagjai az elnök és az alapító mellett Horváth Ágnes nyugdíjas közgazdász, Erdélyi Eszter, a Deák Gimnázium tanára, Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros és Tamási Balázs, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem könyvtárának igazgatója.

A fiatal tehetségek támogatását is kiemelt feladataként vállalta az alapítvány. Horváth-Lindberg Judit elmondta, hogy ezzel 150 éves családi tradíció folytatódik, ugyanis dédszülei, a szegedi Holtzer-család az egyetemisták elkötelezett támogatói voltak. Az alapítvány létrehozását beharangozó programon már meg is tartották első hallgatói pályázatuk eredményhirdetését.

Az SZTE jogi karának elsőéves hallgatója, Hitri Egon nyerte az első díjat a Landesberg-palota történetét feldolgozó pályaművével. A második helyezést pedig megosztva kapta Varga Dorottya Anna elsőéves néprajz szakos hallgató a szegedi zsidóság és Bálint Sándor kapcsolódásait feltáró pályaművéért, valamint a Gál Ferenc Egyetem másodéves teológia szakos hallgatója, Vígh Zsuzsanna Hedvig Kardos György, szegedi zsidó kereskedő életének feldolgozásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában