Helyi közélet

2024.05.11. 14:45

Lehetőségek a települések és a gazdák előtt – Galéria

A péntek este Balástyán rendezett lakossági fórumon a helyi, a kisteleki és a csengelei polgármester a három település előtt álló lehetőségekről, Benkő Zsolt pedig a gazdákat, a gazdálkodókat érintő pályázatokról tájékoztatta a megjelenteket.

Imre Péter Géza

A balástyai fórumon (balról) Nagy Sándor, Tóth Tibor, Ujvári László és Benkó Zsolt tájékoztatta az embereket. Fotó: Imre Péter

Pénteken este megtelt a balástyai Vadásztanya vendéglő közelmúltban épített fedett terasza a helyi önkormányzat által meghirdetett vállalkozói és gazdafórumon. A vendéglátó polgármester, Ujvári László vezette fel az első témát: a három település, Kistelek, Balástya és Csengele összefogását a közös fejlődésért – erről lapunk április 27-ei számában már részletesen beszámoltunk –, amit főként a szegedi BYD-beruházás ösztönzött. Településrendezési terveik újragondolásával, módosításával és összehangolásával igyekeznek közös, mindegyikük számára előnyös ajánlatokat adni az érdeklődő vállalkozásoknak és cégeknek. Ezt támogatva településektől független infrastruktúra kialakítását is tervezik.

Nagy Sándor, Kistelek polgármestere elmondta: a történésekre reagálni kell, és ki kell hozni a lehetőségekből a legtöbbet. A fejlődéssel az ingatlanárak és az iparűzési adó bevételek is jelentősen növekedhetnek, amelyek fontos helyi fejlesztésekre, óvodára, iskolára, sportra, egészségügyre, idősellátásra költhetők. 

Amit nem tudunk megakadályozni, annak álljunk az élére

 – jelentette ki a járási székhely vezetője, hozzátéve: környezetet szennyező, károsító beruházásokat egyikük sem akar, „mert fontos, hogy a gyerekeink, az unokáink is itt, szülőföldjükön maradjanak”.

Ehhez csatlakozott Tóth Tibor, Csengele polgármestere azzal, „próbáljunk olyan munkalehetőségeket teremteni, hogy fiataljaink ne menjenek, ne vándoroljanak el”. Ezt az óhajt támaszthatja alá, hogy a településrendezési tervben kijelölt területek Csengelén a legnagyobbak, a nagyobb, a nagyberuházások ott valósulhatnak meg. 

A vonat megy, robog, amire mi fel akarunk szállni és időben, minél jobb helyre jegyet váltani rá 

– összegzett beszédes hasonlattal Ujvári László.

Benkő Zsolt, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársa a pályázatokról, a támogatásokról tájékoztatta a gazdákat. Közölte: gazdasági fejlesztésre 1500, a zöld jövőre 1000, a megújuló vidék címszó alatt 290 milliárd forint áll majd rendelkezésre, 69 pályázati felhívás megjelenése várható 2024-ben, 2026-ban és 2028-ban. Bővebbet az érintettek a kap.gov.hu oldalon olvashatnak. 

Azt tanácsolom, a gazdák ne csak gondolkozzanak a fejlesztésen, lépjenek is 

– mondta.

Képalá: A balástyai fórumon (balról) Nagy Sándor, Tóth Tibor, Ujvári László és Benkó Zsolt tájékoztatta az embereket. Fotó: Imre Péter

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában