Szegedi hírek

2024.06.07. 16:04

Nyitva lesznek a kormányablakok

Rendkívüli nyitvatartás lesz a választás hétvégéjén a kormányablakokban. Csongrád-Csanád vármegyében három kormányablakon kívül az összes nyitva lesz, szombaton, és vasárnap is. A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal.

Suki Zoltán

Nem gond, ha lejárt a személyi, a hétvégén is meg lehet újítani. Fotó: Török János

Vasárnap lesz az önkormányzati, és az uniós választás is. Aki ezeken részt akar venni, annak érvényes iratok kellenek: lejárt okmányokkal nem lehet szavazni. Éppen ezért a hétvégén nyitva lesz a legtöbb kormányablak. Csongrád-Csanád vármegyében három kivétel lesz. Nem nyit ki Szegeden a Kereskedő közben és a Novában lévő, valamint Mórahalmon a Szegedi úti hivatal.

Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség. Ugyanakkor új lakcímet csak június 7-én pénteken 10 óráig lehet bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek. A kormányablakok június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva.

A szavazáshoz a lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány szükséges. A szavazóbiztosok az azonosításhoz elfogadják a lakcímet tartalmazó (régi) személyi igazolványt is. Ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás.

Aki tehát későn kapott észbe, pótolhatja a papírjait szombaton és vasárnap, Szentesen a Kossuth téri, Csongrádon a Justh Gyula utcai, Szegeden a Rákóczi téri, Mindszenten a Köztársaság téri, Kisteleken az Árpád utcai, Sándorfalván az Ady Endre utcai, Üllésen a Dorozsmai úti, Mórahalmon a Millenniumi sétányi, Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti, és Makón a Széchenyi téri kormányablakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában