Kedden emlékezünk meg a szentté avatott mártírra

2019.09.22. 20:19

Szent Gellért, a magyar szent család égi mentora

A csanádi egyházmegye első püspöke Szent Gellért volt, István király 1030-ban bízta rá a Maros menti egyházmegye megszervezését. Gellértre minden évben szeptember 24-én emlékezünk, ekkor halt ugyanis mártírhalált.

Ez a nap mennyei újjászületésének a napja, az egyház a megdicsőülésére emlékezik, ő a Magyar KatolikusEgyház első mártírja. Bár nem magyar, Velencében született mégis a magyar szentek közé soroljuk. A Dómban külön oltára van Szent Gellértnek, amit az utolsó pillanatban készítettet Glattfelder Gyula püspök a székesegyház felszentelése előtt. Szent Gellért kötődik Szegedhez illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez is.

-Szentünk azoknak a sorába tartozik, akik nem hazánk földjén látták meg a napvilágot, de életük, működésük és haláluk ide kapcsolja őket. Velence volt a szülőföldje, az a lagúnák szabdalta sziget, amelynek első lakói a helyi hagyomány szerint Attila hunjai elől menekültek ide Aquileiából – részletezte Horváth Gábor, a Gál Ferenc Főiskola egyháztörténeti tanszékvezetője.

Szent Gellért élete, munkássága rendkívüli benyomással bír mind a mai napig országszerte. Keresse cikkünket a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában