Érdekli, mi történik vidéki színházakkal

2020.09.03. 17:48

Vidnyánszky mellett a Pinceszínház vezetője

Magával ragadó embernek nevezte Vidnyánszky Attilát Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház vezetője, aki egy nyílt levélben foglalt állást a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora mellett. Szerinte Vidnyánszky kíváncsi arra, hogy mi történik a vidéki kis színházakban, hogy miből élnek és milyen darabokat tűznek műsorra.

Munkatársunktól

Kancsár Orsolyának kellemes meglepetés volt Vidányszky.

Fotó: Kuklis István

Nyílt levélben kelt Vidnyánszky Attila védelmére a Szegedi Pinceszínház vezetője. Kancsár Orsolya egyebek mellett azt írta, hogy nem ismeri Vidnyánszky Attilát annyira, mint az, aki 20 éve vele dolgozik. A politikai oldalakat nem létezőnek nevezte a szakember, aki szerint a nem létező másik oldal nem fogad maga közé senkit, aki nem valakinek a valakije, vagy nem maguk közül érkezett.

Kancsár Orsolyának kellemes meglepetés volt Vidányszky.
Fotó: Kuklis István

„Nem volt esély, hogy kíváncsiak legyenek ránk, hogy lehetőséget adjanak, hogy megismerjenek. Elfogadtam így, hiszen én nem végeztem színművészetit. Számomra nem volt más opció. Ez volt a természetes, törvényszerű. A színházat, az alkotás és játék örömét így is magaménak érezhettem, és megtanultam, hogy ne a szakma elismeréséért küzdjek, hanem a tiszta játékért, alkotásért, a közönség szeretetéért. Ezért hálás vagyok. A nem létező másik oldal viszont féltve őrzi, amit 30-40 vagy 50 éve megérdemelten megszereztek, mert jó szakemberek, de… hiányzik a kíváncsiság, nyitottság” – fogalmazott.

Azt is írta, hogy nagyon kellemes meglepetés volt számára Vidnyánszky Attila.

„Egyrészt magával ragadott az a hatalmas lelkesedés, amit a színház iránt érez, másrészt az a nyitottság és kíváncsiság, amivel fogadott, lenyűgözött. Ő kíváncsi volt ránk, és ez új volt számomra, kíváncsi volt arra, hogy mit csinálunk, miből élünk, milyen előadásokat játszunk, milyen költségeink vannak stb. Egyszóval őszintén érdekelte, hogy mi, a kicsi vidéki stúdiószínház hogy működünk, hogy maradtunk fenn ennyi időn át? Márpedig az intelligens ember egyik legfőbb ismérve a kíváncsiság” – olvasható a levélben.

Vidnyánszky Attilát a napokban nevezték ki a Színház és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökének, amivel a színházi szakma egy része nem ért egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában