A személyes zsűrizés hagyománya

2020.10.09. 18:13

Egyesével bírálják a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Három napig bírálják a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beérkezett 734 művészi munkát; a vásárhelyi Alföldi Galéria egyik földszinti termében egyesével zsűrizik az alkotásokat. Kétszáz művészi munkát mutatnak majd be a november végén rendezendő kiállításon. 

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A lassan hetven éves kortárs képzőművészeti kiállításra 324 művész összesen 734 művet nyújtott be bírálatra. A művészettörténészekből, a képzőművészeti ágak elismert alkotóiból álló zsűri 515 festmény, 103 grafika, 80 plasztika, 3 multimédia és 33 egyéb, más kategóriába be nem sorolható mű közül választja ki azt a várhatóan kétszáz alkotást, amely a jelen képzőművészetét reprezentálja a november végén rendezendő 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

A csúcsokat várják

Az idén beadott munkákról Pogány Gábor, a Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora a bírálat második napján úgy fogalmazott: egy pillanatig a tavaszi kijárási korlátozás miatt a korábbiaktól eltérő összképre számított. A művészeknek ugyan a több idő nagyobb mennyiség elkészítésére adott időt, ám – a péntek délelőtti értékelésig – a tavalyinál nem rosszabb, de nem is kiemelkedőbb a beadott anyag.

Valószínűleg a harmadik nap is kell ahhoz, hogy lássák a csúcsokat.

Az avantgárd is szerepel

- Biztos, hogy lesz a kiállítás rendezése, de ez mindig komoly kihívás – fogalmazta meg Pogány Gábor, majd hozzátette: egyelőre nem látszódnak a tárlat meghatározó sarokpontjai, de erre magyarázat lehet a zsűrizésből még hátralévő idő.

A stílusirányzatokban kiegyenlítettnek látja a mezőnyt a művészettörténész, annyit elárult, hogy később néhány kiváló avantgárd művet is megmutathatnak a közönségnek.

Stílusirányzatokban a zsűrizés második napján kiegyenlítettnek tűnt az összkép.
Fotó: Tábori Szilvia

Az alkotói munka tisztelete

Képiró Ágnes, a vásárhelyi közgyűjtemény művészettörténésze, társkurátor a regisztráció lezárulta előtt kérdésünkre akkor elmondta: az alkotói munka tiszteletén túl, a professzionális művészek mellett megjelenő amatőr alkotók miatt is hangsúlyos a művek személyes bírálatának hagyománya. Idén is ragaszkodtak hozzá, hogy az alkotásokat, az alkalmazott technikákat eredeti méretükben, személyesen láthassák a szakmai véleményezők.

Három nap alatt kategóriánként, többségi szavazattal döntenek és választják ki a bemutatandó kétszáz alkotást. A szűk körben zajló folyamatokról Pogány Gábortól megtudtuk, hogy értékeléskor elhangzik a pályázó neve, mert bírálatkor meghatározó lehet a pályán eltöltött idő, a kezdő művészek felkarolása miatt is.

Egyre nagyobb alkotások

- Idén is folytatódott az a tavaly először észlelt jelenség, hogy egyre nagyobb méretű alkotások érkeznek be a vásárhelyi Alföldi Galéria termeibe – erősítette meg Képiró Ágnes. A közel nyolcszáz munka úgy huszonöt százaléka maradhat bent az őszi tárlaton; az Alföldi Galéria időszaki kiállító tereiben kényelmesen kétszáz munkát tudnak elrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában