A sós és édes ízek versenyeztek

2020.10.18. 16:07

Birsalmás és levendulás lepényt is kóstoltak Vásárhelyen – Galéria

Huszonkét túrós lepényt, köztük klasszikus sós és édes ízűeket kóstolt a zsűri, de újragondolt, csilis, görögös, birsalmás, levendulás és aszalt gyömölcsös változattal is versenyeztek a hétvégi vásárhelyi 3. Lepénymustrán. 

T. Sz.

A zord idő ellenére a vásárhelyi túrós lepény sokakat a Tájházba csábított.

Fotó: Tábori Szilvia

Ki a sósat, ki az édeset kedveli, de abban a nézelődők, a zsűri, a látványsütöde süteményboltosa és a verseny indulói is egyetértettek: a megfelelően zsíros, kiváló minőségű túrón múlik a lepény sikere.

Szombat délután a vásárhelyi tájházban harmadszorra megrendezett Lepénymustrán a zord idő ellenére sokan összegyűltek; a bámészkodók mellett idén versenyeztek a legtöbben. Huszonketten neveztek, a zsűri három kategóriában díjazott. A tájház legbelső szobájába behúzódva hosszasan kóstolgatták a változatos lepényfelhozatalt. Közben magyarázták a tészta, illetve a töltelék egy- és kétharmados arányát, a textúra, az ízharmónia, a jó minőségű alapanyagok fontosságát. De még az is sokat változtathat a lepény ízén, ha kemencében készül sütő helyett.

Olívabogyóval bolondított

– Évről évre bátrabbak a versenyzők – mondta Csáki Zsolt gasztroszervező, a zsűri elnöke a végső döntés előtt. Hozzátette: nem csupán több a jelentkező, finomabbak a zsűrizésre szánt lepények.

Az idei felhozatal megosztotta a zsűrit. Van, aki kitartott a hagyományos ízvilág mellett, mások örültek az olyan újragondolt, izgalmas változatoknak, mint a birsalmás, levendulás, aszalt gyümölcsös, csilis vagy görögös.

A túrós harmónia

Ahogy Csáki Zsolt fogalmazott: mindannyiuk fejében él a legtökéletesebb, legkedveltebb lepény íze, így az objektív szempontok mellett a személyes élmények mégiscsak számítottak az öttagú zsűrinél. Az újdonságoknál az arányokat, a harmóniát, például a gyümölcs és a túró viszonyát figyelték. A klasszikusoknál, hogy mennyire eltalált a sós és az édes íz, vagy a tészta vastagsága.

A sós kategóriában első, a különlegesek között pedig a borzas félével harmadik helyezett Kecskeméti Ilona negyven éve süti már otthon lepényeit, családja a sósat kedveli. Mondja, hogy a jó túrón, meg a tejfölön múlik a végeredmény és érdemes az egyszer bevált recept, illetve alapanyagok mellett kitartani, ő is évek óta ugyanabból készíti.

A legjobb lepényesek

Édes lepény kategóriában első az ICS Fürjészet, a sósak közül Kecskeméti Ilona túrós lepényét választotta a zsűri. Különleges lepény kategóriában az első és a második helyet is az ICS Fürjészet hozta el levendulás és birsalmás lepényével, a harmadik helyezett a borzas változattal Kecskeméti Ilona. A különdíjasok: Kosztolányi Ferencné, Varga Márta és Klenovszki Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában