Hosszas kutatás eredménye

2020.11.25. 19:37

A tanulóknak digitalizálja a helyi hímzésmotívumokat Vajnai Rita

Tradicionális vásárhelyi motívumokat vitt számítógépre Vajnai Rita ruhaipari mérnöktanár a Digitális Alkotóműhelyben. A mintákat néprajzi gyűjtésekkel hosszasan kutatta. 

Tábori Szilvia

Vajnai Rita ruhaipari mérnöktanár hosszas kutatómunkával készült a vásárhelyi hímzés digitalizálására. Fotó: Tábori Szilvia

Harminchárom szakmájában eltöltött év után Vajnai Rita pe­­­dagógus a vásárhelyi hímzés digitalizálásán dolgozik. Levéltári kutatások, néprajzi gyűjtések, és a hetvenes évekből családoknál megőrzött egykori hímzőminták, rajzok alapján re­konstruálta a jel­legzetes motívumokat. A jellemzően magasfényű gépi hímzőcérnák kínálatában a speciális, matt hatású, földszíneket szakmai kapcsolatai révén, hosszas keresgéléssel találta meg. A HSZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola ruhaipari mérnöktanára nem győzte hangsúlyozni: célja nem a hagyományos, kézi technika és fonalak kiváltása, inkább a vásárhelyi hímzés frissítése, amit a digitálisan gyorsított el­­járással, a vékonyabb cérnákkal könnyedebb szövetű ruhákra, kiegészítőkre is elhelyezhetnek. A keretbe rögzített anyagon a számítógéppel vezérelt hímzőgép árnyalatonként dolgozik: egyesével fűzik be a hét színt. Az első minta megtervezését Rita mérnök-informatikusként tanuló fia segítette.

Vajnai Rita ruhaipari mérnöktanár hosszas kutatómunkával készült a vásárhelyi hímzés digitalizálására. Fotó: Tábori Szilvia

– Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy miként díszíthetnénk hétköznapi viseleteket a tradicionális vásárhelyi motívumokkal – mondta kérdésünkre Vajnai Rita, aki szerint az idősebb generáció örömmel látná a mai fiatalokon a klasszikus mintázatot. A vastagabb fonalakkal nem dolgozhatnak vékonyabb anyagokon, ezért új lehetőségnek számít a hímzőgép használata. A klasszikus motívumok beillesztése a mai ruhadivatba talán megszólítja a fiatalabb generációt is, megőrizve a hagyományokat az utókornak.

Vajnai Rita tizenöt évesen egykori tanára, Elek Andrásné biztatására tartotta első varrótanfolyamát a Cseresnyés Kollégiumban, akkori érdeklődő bethlenes diákoknak. A mostanra Kalmár Zsigmond nevét viselő szakképzőben végzett 1990-ben, majd ruhaipari mér­­nöki és tanári diplomát szerzett. Rajong a hivatásáért, lelkesedik a tradicionális szakmai fogásokért, miközben mindenféle technikát, újdonságot kipróbál. A gépi hímzést a vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Digitális Alkotóműhelyében tervei szerint hamarosan megismerteti a ruhaipari szak tanulóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában