harminc éve szabadon

2020.11.03. 17:19

A vásárhelyi ülő Lenin-szobor emléke

T. Sz.

A vásárhelyi ülő Lenin-szobrot és a harminc évvel ezelőtti rendszerváltást idézi az Emlékpont mellett installáció.

Fotó: Tábori Szilvia

Lenin születésének századik évfordulóját ünnepelve a vásárhelyi pártvezetés 1970. április 22-én avatta fel a korabeli Lenin ábrázolásoktól eltérő, emiatt a helyi köznyelvben sajátosan elnevezett kültéri alkotást. Szabó Iván a szokásos tettre kész, szónokló testhelyzetű helyett ugyanis ülő szobrot faragott, amelynek anyagaként a megszokott bronz helyett a zártabb és tömörebb mészkövet választotta.

A 30 éve szabadon elnevezésű projekt keretében az ország tizennyolc városában állítottak fel a rendszerváltás helyi és országos eseményeire emlékeztető kültéri installációt. Valamennyi településen egykor Lenin-szobor állt, majd tűnt el a rendszerváltással. Ezeket az emlékezet kelti most életre a Hypercube. A négyszögletű építmény oldalain a képek és a szöveg főként a lokális történésekre fókuszál, de megidézi az országos eseményeket, illetve külön felületet szentel az emblematikus szoborbontásnak.

A vásárhelyi ülő Lenin-szobrot és a harminc évvel ezelőtti rendszerváltást idézi az Emlékpont mellett installáció.
Fotó: Tábori Szilvia

Az installációhoz tartozik egy jellegzetes kiadvány, az A3-as méretű négyoldalas újság csak különböző irányba elforgatva olvasható. Erről a pályázatot megvalósító Lestár Ákos, a szombathelyi Perfect Média Kft. részéről kérdésünkre elmondta, hogy a lap különleges tördelése a nézőpontváltást szimbolizálja. A címlapon Ena Gergić erre az alkalomra készített grafikája látható. A rendhagyó kortárs munka a vásárhelyi régióra reflektál, ahogy megidézi a természeti formákat és színeket, és megjelenít egy elemeire bontott vörös csillagot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában