pályázati forrás új kísérőzenekar finanszírozására

2020.12.02. 12:12

Hatvanöt éve írják a sikertörténetet

A szegedi zenészekből álló Gyantár zenekar lesz a Szeged Táncegyüttes kísérőzenekara jövő nyáron a Martin György Országos Néptáncfesztiválon. A pályázati támogatás a legjobbkor érkezett a járvány miatt nehéz helyzetbe került művészekhez.

20201130 Szeged A Szeged Táncegyüttes pénzt nyert egy projektre a Gyantár zenekarral együtt. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Eszteró Ibolya a Gyantár zenekar egyik alapító tagja és Gombos András a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője.

Fotó: Frank Yvette

Fennállásának 65. születésnapját ünnepli idén a Szeged Táncegyüttes. Az évforduló kapcsán három nagy projektet terveztek – tájékoztatta lapunkat Gombos András művészeti vezető.

– Tervezünk egy jubileumi műsort, ami a járványhelyzet miatt, sajnos, sokadszorra tolódik. Reményeink szerint jövő év júniusában már bemutathatjuk a Szegedi Szabadtéri Játékok új­­­szegedi színpadán.

Emellett reméljük, megrendezik majd a szakma legnagyobb volumenű versenyfesztiválját, a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált, amelyen fellépünk. Továbbá új műsorral készülünk a Martin György Országos Néptáncfesztiválra, amelyet Szegeden rendeznek meg minden második évben – részletezte.

Gombos András, a Szeged Táncegyüttes vezetője és Eszteró Ibolya, a Gyantár zenekar alapítója.
Fotó: Frank Yvette

Sikertörténet

Az 1955-ben alakult Szeged Táncegyüttes sok-sok szakszervezet közös együtt munkálkodása kapcsán született. Azóta számos generáció nőtt fel a Kárpát-medence folklórhagyományait őrző néptáncközösségben.

A hazai és nemzetközi fesztiválok rendszeres résztvevője, de

produkcióikkal bejárták már Európát, sőt, Algériában, Etiópiá­ban, Kanadában és Japánban is felléptek már.

Az elmúlt hat és fél évtizedben az amatőr együtteseknek adható valamennyi magyar kitüntetést elnyerték, amit sikertörténetként összegzett a művészeti vezető.

„Óriási segítség”

A Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programjában elnyert hatszázezer forint támogatást a Gyantár zenekarral tavasszal kezdett együttműködés finanszírozására fordítja majd az együttes.

Első nagy, közös projektjük a Martin Néptáncfesztivál keretében valósul majd meg: a Szeged Táncegyüttes felnőtt korosztálya, valamint határon túli, mezőtelegdi és temesvári partnereik lépnek majd színpadra jövő év júliusában. Szi­lágysági és kalotaszegi táncok szerepelnek a versenyprogramban.

– Nagyon nehéz időszak ez számunkra is, óriási segítség a támogatás a tagdíjak és előadások elmaradásának időszakában

– közölte Gombos András.

Régi barátság

Eszteró Ibolya, a szegedi zenészekből álló Gyantár zenekar nagybőgőse elmondta: kapcsolata a Szeged Táncegyüttessel korántsem új keletű.

– 12 éves koromban csatlakoztam az együttes közösségéhez, a népművészetek hagyományait ápoló missziójához. Először a Bodza Banda zenekar tagjaként húztam a talpalávalót a néptáncosoknak, immár pedig a Gyantár zenekar bőgőseként. Megtisztelő és szép feladat, amelyet lelkesen várunk, pláne most, az online térbe szorítottságunk időszakában – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában