Már háromévesen verset szavalt

2021.01.28. 15:53

A kulisszák mögé leshet Csongor

Színházbelépők, egy veronai utazás és egy exkluzív kulisszajárás is vár Urbán Csongorra, miután megnyerte a Nemzeti Színház videópályázatát. A felvidéki fiú gyerekkorától a színpadra készül, ehhez pedig úgy látja, a Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatán keresztül vezet a legrövidebb út.

Majzik Attila

Urbán Csongor, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákja. Fotó: Urbán Csongor fb-oldala

Fotó: Fotó: Urbán Csongor Facebook-oldala

Urbán Csongor, a Horváth Mihály Gimnázium 11. osztályos irodalom–dráma–média tagozatos diákja nyerte a Nemzeti Színház spotversenyét. A pályázatra William Shakespeare: Rómeó és Júlia című műve inspirálta videókat várt 15–25 éves diákoktól a teátrum.

A beérkezett kisfilmekről a színház Rómeó és Júlia című előadásának főszereplői, Szász Júlia, Herczegh Péter és Tóth Auguszta döntöttek. A kedvencük Urbán Csongor előadása lett, a gimnazista egy minimalista képi világú, de nagy üzenetet hordozó videóval jelentkezett. Az anyag elkészítésében Tóth Tamás, iskolájának igazgatója és Szikora Emese segítette.

Hatévesen a színpadon

Csongor a felvidéki Nagykaposon nőtt fel, ahol édesanyja magyar irodalom szakos tanárként dolgozik, emellett pedig egy színjátszó kört is vezet. – Sokat köszönhetek a szüleimnek, édesapám jó rendezői attitűddel rendelkezik, édesanyám pedig egy kisszínpadot, egy helyi színjátszó kört vezet, így már gyerekként kapcsolatba kerültem a színházzal.

Három-négyéves koromtól már templomban szavaltam verseket, hatévesen pedig színpadra léphettem a színjátszó körben – mesélte a Horváth Mihály Gimnázium diákja.

És jött a dráma

Csongor az általános iskola elvégzése után először Sárospatakra jelentkezett, úgy volt, hogy angol–informatika szakon fog tanulni, de az utolsó pillanatban, pótfelvételivel átjelentkezett a szentesi irodalom–dráma–média tagozatra.

– Sárospatakra készültem, de aztán elgondolkodtunk, hogy valóban informatikus akarok-e lenni, amikor annyira érdekel a színjátszás, a verselés, az éneklés, plusz hallottam, hogy Szentesen a közösség is nagyon jó. Így hát az utolsó pillanatban, egy héttel az iskolakezdés előtt kerültem ide, a gimnáziumba. Eleinte nehéz volt a nagy távolság miatt, hiányoztak az otthoniak, de mára már megszoktam. Vonattal járok Nyíregyházáig, onnan pedig kocsival visznek haza a szüleim, egy-egy út 11 óráig tart oda-vissza

– idézte fel Csongor.

A Rómeó és Júlia kulisszái mögé is beleshet a szentesi gimnazista. Fotó: Urbán Csongor Facebook-oldala

Urbán Csongor a színfalak mögött

A gimnazista korábban már többször járt a Nemzeti Színházban, sőt egyik közeli rokona, Havasi Péter játszik is ott, de a februárra tervezett Rómeó és Júlia előadást biztosan más szemmel fogja nézni. Azzal, hogy első lett a színház videópályázatán, nemcsak kétszemélyes korlátlan színházlátogatást, Rómeó és Júlia-relikviákat, egy veronai hétvégét nyert, hanem egy exkluzív kulisszajárást is a két címszereplővel.

– Nagyon örültem a veronai utazásnak is, de az egyik kedvenc részem a nyeremények közül, hogy bemehetek a backstage-be, láthatom majd, hogyan zajlanak az előkészületek. Számomra a színjátszás és az éneklés a legfontosabb, a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni. Szeretném, ha egyszer majd egy ország ismerhetne

– fogalmazott Urbán Csongor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában