Amikor ismét ajtót nyithatunk a kultúrára

2021.01.07. 17:35

A rendszerváltás időszakára koncentrál idén az Emlékpont

Fiatal képzőművészek munkái, Tóth Menyhért kiállítása, a megrendezett, de még be nem mutatott 67. Őszi Tárlat várja egyebek mellett látogatóit Vásárhely kiállítóhelyein. Az Emlékpont eseményeivel főként a rendszerváltás időszakára koncentrál.

Tábori Szilvia

Az idei első kiállítás január 21-én nyílik a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Január 21-én még egészen biztosan online megnyitóra készülnek a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban: Kármán Dániel, Szabó Klára Petra és Gresa Márton, a tavalyelőtti 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak közös kiállításával kapcsolódnak a magyar kultúra napjához. A korlátozások feloldását megvárják, így a közönség személyesen is szemrevételezheti a fiatal művészek munkáit.

Őszi tárlat – másképp

További két nagyszabású, a tramtrainberuházáshoz köthető régészeti eredményeket, illetve a százéves vitézi rend hódmezővásárhelyi múltját bemutató tárlatot is terveznek. Utóbbihoz Kovács Ferenc magángyűjtő anyagát is felhasználva – tájékoztatott Miklós Péter történész, szakmai tanácsadó.

A 324 művésznek a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott 734 alkotását a megszokottnál ké­­sőbb, november végén zsűrizték az Alföldi Galériában. Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészek három napig rendezték a beválogatott alkotásokat, ám a reprezentatív tárlat most csukott ajtók mögött várja közönségét. Ahogy Miklós Péter fogalmazott: eredetileg március 28-i zárást terveztek, amit akár hetekkel későbbre is tolhatnak. A közel hetvenéves képzőművészeti esemény megrendezésén sokan dolgoztak, szeretnének elegendő időt adni a mintegy száztíz alkotó munkáinak megismeréséhez.

Július-augusztusban kezdődne a következő őszi tárlat zsűrizése, októbertől már a látogatókat fogadná a galéria.

Válogatott kiállítás

A kettő között a közgyűjtemény művészeti anyagának elmúlt harmincéves gyarapodásából válogatnak a tervek szerint, illetve bemutatják Tóth Menyhért műveit. A művészről Miklós Péter úgy fogalmazott: a huszadik századi magyar fes­­tészet egyik legegyedibb, sajátos alkotói világot termető, „őstehetségű” alkotója. Az in­tézmény egykori igazgatója, Dömötör János révén Vásárhelyhez köthető első komoly bemutatkozó kiállítása.

A rendszerváltozásról

Az Emlékpont idei tematikája a rendszerváltozásra, illetve az államszocializmus végére koncentrál: pályázati forrásból jelenik meg a Diktatúrából demokráciába című kiadvány, az áprilisban rendezendő, azonos című konferencia anyagából. A látványos kötetben tizenkét előadás szövege olvasható majd. Ugyanezen elnevezéssel nyitnak – a tervek szerint áprilisban – a rendezváltozás részben or­­szágos, de leginkább a vásárhelyi, 1988 végétől 1990 őszéig tartó eseményeire koncentráló tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában