Csomorkányi kutatások

2021.01.25. 08:28

Online régészeti előadás a Tornyaiból

2021-ben is folytatódik a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat.

delmagyar.hu

Az egykori Csomorkány mezőváros területén zajlott kutatásokról és annak eredményeiről tekinthetik meg Béres Mária régész, feltárásvezető online előadását január 27-én, szerdán 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeum Youtube-csatornáján csatornáján a földbe rejtett múltunk iránt érdeklődők.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény 2019-ben kezdett tematikus régészeti feltárásba az 1596-ban elpusztult Árpád-kori eredetű Csomorkány település területén. A templomrom körüli térségben végzett kutatások – a közösségi régészeti terepbejárások, felszíni leletmentés mellett fémdetektoros és talajradaros felméréseket is végeztek a múzeum szakemberei eredményeit a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadásán ismerteti Dr. Béres Mária régész.

– Ez a magyarországi egyik legnagyobb, éveken átívelő ré­­gészeti vállalkozás – mondta kérdésünkre korábban, a lelet­anyag tavaszi begyűjtésekor Béres Mária, amikor az időjárás és a mezőgazdasági munkálatok szűk keresztmetszetében kutatták az apróbb leletanyagokat. A török pusztítás után hét- nyolcszáz ember lakhatta a csomorkányi templomot körülölelő egykori Árpád-kori települést. A begyűjtött leletanyag megmutatja az avar, a germán időszak, illetve a honfoglalás kori betelepültséget, de a település középkori időszakát is. A tavalyi magnetométeres kutatással pedig arra keresték a választ, vajon a környéken állt-e római kori menettábor és udvarház.

HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában