családi sírok lesznek benne

2021.02.02. 18:20

Emlékparkot létesítenek Kübekházán

A községben márciusban kezdik megépíteni az új temetőparcellát. Alapos tervezést követően komoly öntözőrend­szerrel, vakondhálóval, virágszigetekkel valósul meg az elhalasztott fejlesztés.

Tóth A. Péter

Az emlékpark látványterve. Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

Forrás: Kübekháza Hírszolgálat

– Itt meg tudunk emlékezni a távol szakadtakról, azokról a honfitársainkról, akik más városokban, országokban boldogultak, mindez erősíti az identitásunkat. Egy város vagy község képét alapvetően meghatározza, hogy milyen a temetője és a közterei, milyen gazdája az adott település vezetése a falujának – hangsúlyozta Molnár Róbert polgármester. Hozzátette, a 2000-es évek elején már kialakítottak egy gyönyörű parcellát, ami tavaly év elején betelt, akkor határozták el, hogy új parcellát nyitnak.

Az emlékpark látványterve.
Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

Tavaly előkészítették a területet a temető egyik szegletében, munkagépekkel egyengettek, szegélyköveket, különböző építőanyagokat vásároltak, de amikor elvonták a gépjárműadót, el kellett halasztani a beruházást. A koronavírus-járvány több kübekházi családot is tragikusan érintett, többen elvesztették hozzátartozójukat. A gyászoló családoknak az önkormányzat felajánlotta, hogy díjmentesen áthelyezi a megépítendő új parcellába a hamvakat.

– 36 sírhelyet fogunk kialakítani, korszerű, gyökérzónás öntözőrendszerrel. Olyan szép lesz, mint egy amerikai katonai temető, amilyet a filmekben látni.

A 60×60 centiméteres helyeket a földdel egy szintben gránitlappal fedjük, ezek mellett minden családnak egy-egy virágos sávot lehet beültetni olyan dísznövényekkel, amilyenekkel szeretnék. Aki óhajtja, azok helyett mi fogjuk megoldani – tette hozzá a polgármester.

Molnár Róbert kiemelte, hogy amit lehet, helyi munkaerő bevonásával végeznek. A csepegtető öntözőrendszer anyagát is helyiek adományozták, a kertépítési terveket pedig a polgármester ingyen készítette, ő egyébként a közelmúltban szerzett kerttervező és kertépítő végzettséget.

– Hála Istennek, sok a tehetséges ember a faluban, nagy közösségformáló erővel bír egy-egy ilyen közös munka. Nem az számít, hol halunk meg, hanem az, hogy hol születtünk, a kübekiek mindenhol kübekiek maradnak – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában