Helyi kultúra

2021.04.19. 12:31

A Bögöly is látható lesz majd augusztusig

Augusztus végéig látogatható végül a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában, amint feloldják a korlátozásokat.

T. Sz.

Augusztus végéig lesz látogatható a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó: Török János

Pár hetes késleltetéssel indították tavaly ősszel a beadott műalkotások zsűrizését, majd a kiállítás rendezését, novembertől mégis zárt ajtók mögött maradt a kortárs képzőművészeti anyag.

Augusztus végéig lesz látogatható a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat.
Archív Fotó: Török János

Képiró Ágnes művészettörténész Pogány Gábor művészettörténésszel, kurátorral kö­­­zös munkájukról lapunknak úgy fogalmazott: meghatározó szempont, hogy a művek erősítsék egymást, harmóniát teremtsünk a térben, a látottak pedig izgalommal töltsék el a látogatót. A kiállítást előre meghatározott tematika, szabályok nélkül alakítják, ráadásul a meghívott képzőművészek mellett bárki szabadon beadhatja a közönség elé szánt alkotásait. A 736 mű bírálatakor mindig az aktuálisan zsűrizett alkotás kvalitására fókusztálnak és annak színvonala alapján döntenek.

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a Vásárhelyen élő és alkotó Kotormán Norbert szobrászművész kapta.

– Bögöly című munkája egy nagyon kortárs plasztika – mondta Képiró Ágnes. Hozzátette: a fehér laminált akrilból készült, különlegesen kidolgozott, méretarányos ló csupán az állat ágyékán parazitaként megbúvó „csípős légy” posztamense. Erre utal a mű alcíme is: Parazita posztamentum. Az alkotás további egyediségét az adja, hogy a statikailag tökéletesen álló munka egy pontján a falhoz támaszkodik, így mélydomborműként is értelmezhető.

A szervezők közben a korlátozások elhúzódása miatt úgy döntöttek: idén nem rendezik meg a Vásárhelyi Őszi Tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában