Plácido Domingo támogatta

2021.04.25. 07:35

Balázs-Piri Soma új mesterzongorát vásárolt

Vadonatúj mesterzongorán csiszolja immár tehetségét Balázs-Piri Soma. A 2018-as Virtuózok műsor kategóriagyőztese nyereményéből és Plácido Domingo támogatásából finanszírozta a hangszert.

Koós Kata

A Virtuózok 2018-as kategóriagyőztese új mesterzongorájával.

A közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsora 2018-as korcsoportgyőztesének, Balázs-Piri Somának régi ál­­ma vált valóra, mikor a kö­­zelmúltban egy mesterzongora büszke tulajdonosa lett. A hangszert gondosan félretett nyereményéből finanszírozta, a hiányzó összeget Plácido Do­­mingo világhírű operaénekes biztosította számára.

Példaképből mentor

A most 16 éves, szegedi zongoratehetség a Virtuózok New York-i koncertjén találkozott a Maestróval, aki egy évvel később meghívta szegedi koncertjére vendégfellépőnek.

A Virtuózok 2018-as kategóriagyőztese új mesterzongorájával.

– Mindig is nagy példaképem volt Plácido Domingo, a New York-i fellépés óta nagyon jó szakmai és baráti kapcsolatot ápolunk. A szegedi, közös fellépés előtt együtt gyakoroltunk családi házunkban. Fantasztikus élmény volt a közös koncert. A zongora beszerzéséhez nyújtott támogatásáért pedig borzasztóan hálás vagyok neki – mondta.

Valóra vált álom

Balázs-Piri Soma nyolcévesen kezdett zongorázni.

– Minden álmom ez a Ya­maha mesterzongora volt, a szalonban rögtön tudtam, hogy ő lesz az igazi. Fantasztikus rajta játszani. Új helyre is került a házban. A régi zongora a nappaliban volt, ahol persze zajlott a családi élet. Kishúgom is gyakran belenyúlt a játékomba, persze nem haragudtam rá so­­ha. A mesterzongora viszont egy külön szobába került, ahol azért hatékonyabban megy a gyakorlás – mondta el a zongorista, aki zenei tanulmányait a Király-König Péter Zeneiskolában végzi Sóti Szobonya Emőke vezetésével, mentora Bogányi Gergely zongoraművész.

Hűség Szegedhez

A pandémia miatti koncertínség számára is nehéz időszak, ám némi öröm az ürömben, hogy még több ideje adódik a gyakorlásra.

– Nincs közönség, aki erőt, visszajelzést, motivációt adna. Viszont a lehető leghasznosabban igyekszem felhasználni az időmet. Minél több új darabot igyekszem megtanulni, naponta 6-7 órát gyakorolok

– fejtette ki.

A Virtuózok előtt legfőbb koncertálma az volt, hogy felléphessen a Müpában, amely tavaly valóra vált. Ha a járványhelyzet engedi, ősszel Dubajban ad majd koncertet, ám legújabb nagy álma korántsem külföldi koncerttermekhez kötődik.

– A Zeneakadémia koncerttermében is szívesen fellépnék, de jelenlegi, legnagyobb vágyam, hogy itthon, Szegeden adhassak szólókoncertet, mert erre eddig még nem volt alkalom. Hiszen csak az otthon a legkedvesebb hely az ember szívének

– árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában