Különleges tárlatra készülnek

2021.05.21. 14:18

A pásztorok élete fotográfiákon – különleges tárlatra készül a Tornyai-múzeum

A néprajzkutató különleges, dokumentarista fekete-fehér fotográfiáin a szakmai és a privát érintettség különös mélységet ad témájának. A pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, az általuk őrzött és az azokat őrző állatokat megörökítő fotókiállításra készül a vásárhelyi Tornyai János Múzeum.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

– A pásztoremberek értékes és sajátos kultúrát hordoznak és őriznek mindmáig. A természetközeli életmód, a saját magukra utaltság miatt kemény emberek, ám ha látják a tiszta érdeklődést, különböző próbák után megnyílnak az idegen előtt – hangsúlyozta lapunknak Nagy Gábor, a fényképek szerzője.

Hozzátette, mestere, Kunkovács László et­­nofotográfus ötven éven át fény­képezte a pásztorokat. Mindig mesélte, hogy az első két napon rendszerint távolságtartóan fi­­gyelték őt, de jelenléte a harmadik napra természetessé vált. Akkor születtek meg a jó képek, mert akkor fotózhatta az életüket.

Május 28-ától látogatható a Rokonok című kiállítás.
Fotó: Tábori Szilvia

A május végétől megtekinthető tárlaton a fotográfus, néprajzkutató több mint félszáz felvételen láttatja korunk pásztorainak életét. Az elmúlt évben Szegeden és Makón már bemutatott, Rokonok című kiállításon Nagy Gábor, a József Attila Múzeum munkatársa az előzőekhez képest jóval nagyobb számú munkát vonultat fel. A szerző szerint a jó néprajzi fotó nemcsak dokumentál, hanem láttat is, ugyanis nemcsak információt kíván átadni, hanem mély, tartalmi és érzelmi mondanivalót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában