Helyi kultúra

2021.05.05. 16:29

Mozaikból készítettek címert Mindszentnek

Egykori lakóhelye iránti tiszteletből és szeretetből ajánlott fel egy mozaikokból készített, mindszenti címert a hajdan Dél-Afrikában is élő Pálinkó Bálint és felesége, Szabó Ágnes.

T. Sz.

A mozaik mindszenti címer hamarosan a helyére kerül. Fotó: Szabó Ágnes

Fotó: Szabó Ágnes

Ahogy Zsótér Károly Sándor polgármester lapunknak el­mondta: a volt gimnáziumi épü­­let utcai homlokzatát szemelték ki először, végül a Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár épületére kerül a különleges alkotás.

A város ve­zetőjét tavaly nyáron keresték meg azzal, hogy a színes mozaikból készített Mindszent város címerét egy középület falára szeretnék elhelyezni. A három és fél négyzetméteres alkotást Pálinkó Bálint felesége, Szabó Ágnes keramikus készítette el.

A mozaik mindszenti címer hamarosan a helyére kerül.
Fotó: Szabó Ágnes

A jelenleg Dunaharasztiban élő alkotó másfél hét múlva érkezik Mindszentre, hogy Póth Roland burkoló segítségével a darabjaiban az alföldi városba utaztatott mozaikot az épületre helyezzék. Mint azt Szabó Ágnes elmondta: egy városi címer elkészítése mélyebb érzéseket kelt benne, mint bármely más alkotás. A hullámzó Tisza ábrázolása különleges kihívás, izgalmas feladat, amelyből férje is részt vállalt egészen a tervezéstől a kivitelezésig.

A hálóra készített alkotás két hónapig készült, negyvenszer hatvan centiméteres darabokra szétszedve szállítják. Póth Roland szintén önkéntes felajánlással vállalta a nehéz munkát, hogy a művelődési központ falára rögzíti a címert. Szabó Ágnes hangsúlyozta: a mozaik érzékeny munka, a felhelyezéséhez optimális külső hőmérséklet kell. Május 15-én délelőtt látnak neki a bonyolult munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában