A juhászok ma is köztünk élnek

2021.05.27. 21:05

Rokonok – kiállítás a jelenkor pásztornemzedékéről a vásárhelyi Tornyaiban – Galéria

A juhászok mindennapjait láttatja fekete-fehér fényképein Nagy Gábor néprajzkutató és fotográfus. A Rokonok című tárlat augusztusig látogatható a vásárhelyi Tornyai-múzeumban. 

Tábori Szilvia

A pásztoremberek értékes és sajátos kultúrát hordoznak és őriznek mindmáig – Fotó: Tábori Szilvia

– Fontos misszióm, hogy megmutassam ezt a máig élő, ám egyre inkább eltűnőben lévő népi kultúrát

– fogalmazta meg küldetését Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész és egyben fotográfus a Rokonok című kiállításának megnyitóján, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum udvarán.

Nem véletlen, hogy Dömötör Mihály fotóművész méltatta a fekete-fehér, véleménye szerint lélekkel telítődött munkákat. A tárlat többjelentésű címére utalva említette a fényképész és a pásztorok közös vonásait, az elvitathatatlan természet- és zeneszeretetet, az ősi, rendíthetetlen nyugalmat. Majd Heideggert idézve tette hozzá: „Az ember nem a létezők ura, a lét pásztora”.

 

A képek szerzőit a tárlat rendezésében segítő néprajzkutató, Terendi Viktória muzeológus már a kordokumentumok apró momentumaira hívta fel a figyelmet. A nagyon is a jelenre emlékeztető tárgyak részleteire, miközben a fekete-fehér technikával a léleknek ad hangsúlyt a szerző. Arra buzdítja a leendő látogatókat, hogy a középső teremben csukott szemmel időzzenek el, mert Nagy Gábor zeneiségével nem csupán látható, átélhető a juhászok különleges világa.

Nagy Gábor a tárlatmegnyitón megjelent pásztoremberek iránti tiszteletét és a kialakult barátságot említette elsőként. Ahogy lapunknak mesélte: nem akkor született meg a jó kép, amikor volt tíz perce, fél órája, hanem amikor hosszasan közöttük járva magát az életet dokumentálta és őrizhette meg a történelemnek és a néprajztudománynak. Megtiszteltetés, amikor a saját életüket élve nem akartak megfelelni, tették, mint máskor a maguk dolgát, élték mindennapjaikat. És akkor talán mindaddig rejtett dolgok derülhettek ki.

– Próbálom a tisztelet és a becsület útját járni, nyitottan és őszinte érdeklődéssel közelítve feléjük. Hatalmas tudás az övék, hosszú évszázados, folyamatosan változó különleges kultúrát őriznek ők mindannyian.

Nem akkor született meg a jó kép, amikor volt tíz perce, fél órája, hanem amikor hosszasan közöttük járva magát az életet dokumentálta és őrizhette meg a történelemnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában