...sírjuk felett száz virág...

2021.06.29. 19:52

Bemutatták az úzvölgyi tömegsírokról szóló filmet

A koronavírus-járvány miatt kétszer elhalasztották, szombaton azonban bemutatták Szegeden Bubryák István új filmjét. A producer-rendező Erdélyben, az Úzvölgyében lévő tömegsírokról forgatott, amelyekben a két világháborúban elhunyt katonák nyugszanak.

T. K.

20200608 Szeged Hat nívódíj után a Sze­­gedért Alapítvány Gregor Jó­­zsef-díját is átvehette Bubryák István, a 74 éves televíziós újságíró. Arcélek: Bubryák István újságíró, televíziós szerkesztő, rendező. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

Két világháború eseményeinek emlékét is őrzi Úzvölgye. Az Erdély és Moldva határán fekvő területen mindkét alkalommal véres csaták folytak: az első világháborúban az oroszok, a második világháborúban a szovjetek által támogatott román, valamint a magyar hadsereg között. És bár van egy katonai temetője, amelyben az itteni harcokban 1916-ban elesett osztrák-magyar katonák nyugszanak, a föld mélye rengeteg tömegsírt is rejt magyar, román és orosz katonák holttesteivel. Erről forgatott filmet a szegedi filmes producer-rendező, Bubryák István.

A ...sírjuk felett száz virág... című alkotást szombaton mutatták be a Belvárosi moziban.

– A filmet még 2019 őszén forgattuk, és 2020 márciusára készen volt. Erdélyben májusban, Szegeden júniusban lett volna a bemutató, de a pandémia miatt novemberre tolódott. Akkor szintén nem lehetett rendezvényeket tartani, ezért végül most tudtuk a nagyközönségnek levetíteni – mesélt a nehézségekről Bubryák István. Mint mondta, megrendítő volt látni, milyen nagy hatással volt a közönségre, érezni lehetett a meghatottságot.

Bár már kevesen élnek azok közül, akik megélték az ot­­tani borzalmakat, és saját szemükkel látták, ahogyan például szétbombázták a gyalogos katonákat,

a helyiek még mindig tudják, hol vannak a tömegsírok.

Az ő információik alapján végeztek talajradarral nyolc helyen vizsgálatot, amelyek közül ötnél kiderült, valóban van valami a föld alatt, érdemes lenne feltárni.

A filmesek nem végezhettek ásatásokat, hiszen azt magyar állampolgároknak nem engedélyezik. A szakértők azonban leírták: emberi maradványok is lehetnek nagyjából 1 méteres mélységben. Hogy valaha is feltárják-e ezt a területet, majd a politika dönti el.

Bubryák István filmjének mondanivalója azonban az, hogy minden érintett családnak és nemzetnek joga van megtudni, hogy szeretteik vagy nemzeti hőseik itt nyugszanak-e, és ha igen, méltó módon emlékezni rájuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában