160 évvel ezelőtt született Székkutas létrehozója

2021.06.16. 20:03

Gregus Mátéra emlékeztek Székkutason – Fotók

Százhatvan évvel ezelőtt született Székkutas létrehozója, Gregus Máté, a homoki apostol a Vásárhelyi-Puszta ügyeinek képviselője. Szüleitől 11 kataszteri hold, rendkívül gyenge minőségű földet örökölt Rosszjárásban, ott kezdett gazdálkodni. Hitel segítségével modernizálta a birtokot, majd Pósahalmon, 40 kishold területű homokon mintagazdaságot hozott létre gyümölcsössel, baromfiteleppel.

Kovács Erika

Az utókor őrzi Gregus Máté emlékét. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Gregus Máté fogékony volt az újításokra. Kikövetelte, kijárta a változásokat. Képviselőként nagyon sokat tett a pusztai lakosságért, a tanyák felvirágoztatásáért, a közigazgatási rendszer alapjainak kialakításáért – mondta szerdán a szobornál megtartott ünnepségen Szabó Emese önkormányzati képviselő, a kulturális és civil ügyek tanácsnoka.

Mihály Ferenc képviselő a homoki apostol közéleti tevékenységéről emlékezett meg. Gregus Máté fogyasztási, értékesítési szövetkezetet alapított, állandó közigazgatási kirendeltséget harcolt ki, a piactartás jogát, a posta, a vasútállomás létesítését is kijárta. Kezdeményezésére villanyvilágítás, orvos, gyógyszertár, új iskola, templomok tették könnyebbé az életet.

Az eseményen a Székkutasi Olvasókör, a Gregus Máté Kertbarátkör, valamint az önkormányzat helyezte el a szobornál az emlékezés koszorúit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában