Örökségünk

2021.07.31. 16:40

1782-től van templom Kisteleken – Fotók

Az első, még vályogfalú templomot 1782-ben adták át Kisteleken, amit kezdeményezője, P. Holló Imre piarista atya, plébános már nem élhetett meg. A jelenlegi 1825-től 1832-ig épült – vagyis 11 év múlva 200 éves lesz –, és Szent István király tiszteletére szentelték, míg az első kis templommal Szent Péter és Szent Pál előtt tisztelegtek az akkori építtetők.

Imre Péter

Harmat József kántor történeteket, sztorikat is mesélt az öreg orgonáról és a templomról. Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Soha nem lopták még el, mindenki tudja Kisteleken: a kántor és a hitoktató biciklije szent – mondta nevetve Harmat József kántor és hitoktató, mikor a Szent István-templomnál a megbeszélt helyen, a sekrestyei bejáratnál találkoztunk vele Frank Yvette fotós kolléganőmmel. Rögtön korrigált is kicsit, mert egyszer elvitték a kerékpárját, viszont a szomszédos ABC-nél felismerték, rákérdeztek a tolvajra, aki ezért azonnal visszavitte a templomhoz.

Harmat József kántor történeteket, sztorikat is mesélt az öreg orgonáról és a templomról.
Fotó: Frank Yvette

Kezdetek

– Oklevél 1420-ban említi először a Kistelek nevet. A terület a török időkben elnéptelenedett, Mária Terézia telepítette be újra, 100 családdal, a kisteleki pusztát. Az ideköltözöttek tapasztalták, hogy a homokos talaj elsőrangú a szőlőtermesztésre, viszont arra is rádöbbentek, hogy nincs templom, ahol a vallásukat gyakorolhatják. Mind katolikusok voltak. Leszármazottak többé-kevésbé most is itt élnek közöttünk a városban – kezdte a település históriájával a templom történetét Harmat József.

Hozzátette: 1747-ben a Félegyházi útnál a postaállomás és a csárda mellett hét szállás állott.

A kisteleki templom a környék egyik legjelentősebb egyházi épülete. Fotó: Frank Yvette

Templomok

– Teljesült az óhajuk, Christovic Imre csanádi megyés püspök 1778-as szegedi kánoni látogatásakor megállapodott a várossal mint kegyúrral plébánia létesítéséről Kisteleken, ami még abban az évben megvalósult. A miséket 4 éven át a plébános szobájában tartották, és a legenda szerint az íróasztala szolgált oltárként – közölte a kántor és hitoktató, eredetileg matematika-ének szakos tanár.

Azzal folytatta: P. Holló Imre piarista atya 1781-ben Szegedtől templomot kért, melyet a városi tanács megszavazott, így épülhetett meg az első templom – 4 méter magas, 10 méter széles, 23 méter hosszú meszelt vályogépület fazsindelyes tetővel –, melyre kis torony is került. Ezt P. Holló Imre már nem élte meg: 1782 januárjában elhunyt, rendtársai az iránta való tiszteletből a leendő főoltár, szentély helyére temették.

Érdekesség, hogy az épület a mostanira merőlegesen helyezkedett el.

A mai Szent István király plébániatemplom 48 méter hosszú, 16 méter széles, toronymagassága 36 méter – az 1929-es magasítás után érte el ezt –, a környék egyik legjelentősebb egyházi épülete, a kisteleki esperesség székhelye, jelenleg Antal Imre plébános, két segédlelkész, káplán, Kovács Zoltán és a nigériai Amanso Brendan Chika szolgál ott. 1825 és 1832 között épült a kegyúr, Szeged város megbízásból Grisszer János és Lipovszky Henrik tervei alapján, Szilber Lajos plébánossága alatt. Állóhelyekkel együtt 2000 ember befogadására képes.

Az Országos Műemlék Felügyelőség 1958-ban műemlék jellegű épületnek nyilvánította, az orgonáját ugyanabban az évben műemlékké.

Állóhelyekkel együtt 2000 ember befogadására képes a kisteleki templom, amelynek ülőhelyei vasárnaponta rendre megtelnek. Fotó: Frank Yvette

Vasárnap, telt ház

– A vasárnapi miséken az ülőhelyek megtelnek és népszerű az orgonánk is, melyet az ezeréves évfordulóra, a Millenniumra szereztek be, Soukenik János készítette. Sajnos a tüdeje, vagyis a légzsákja beteg, lyukas, már alig jön ki rajta hang – közölte Harmat József, miközben felkaptattunk a hangszerhez vezető eredeti falépcsőn. Próbálta megszólaltatni, nem sikerült:

– Jaj, szegénykém, de sajnálom – mondta, hozzátéve, a javítás 3,5 millió forintba kerülne. A templom első orgonájáról 1858-ban tesznek említést a dokumentumok, most elektromos hangszer pótolja a betegeskedőt.

A 125 éves orgonával korábban is történt atrocitás: az első világháború vége felé, 1918. június 26-án 58 fémsípját vitték el, rekvirálták, hogy fegyvert csináljanak belőlük.

A négy harang közül a három nagyobb – csak a 2 mázsás úszta meg a kalandot –, a 4, a 6 és a 8 mázsás is hasonló sorsa jutott, azokból ágyút készítettek. Ezeket később újraöntötték, visszakerültek a helyükre, Szent Istvánnak, Szent Péternek, Szent Pálnak és Szent Flóriánnak szentelve, rajtuk domborművel és azzal a felirattal, kikért könyörögjenek, imádkozzanak – szóljanak.

Festmények, szobrok

– A Szent István-templomban számos értékes, érdekes festmény és szobor található, de a szószék is figyelemre méltó – kalauzolt Harmat József. Az épület közepén Buzáth Jolán elemi iskolai tanítónő 1936-os adományából Lisieux-i Szent Teréz oltára áll, „kicsinek lenni és mindent Isten dicsőségére tenni, így válni szentté” felirattal. Szép és értékes dísze a templomnak a keresztút: a 14 faragott tiroli domborművet egy-egy család adományából szerezte be 1924-ben Breisach plébános, míg – továbbra is hátrafelé haladva az időben – 1912 és 1915 között Bicskei Karle János négy új jelenetet festett a névadó Szent Istvánról freskóként a mennyezetre.

– Érdekesség, hogy a mester az érintett tudta nélkül egy jelenetben – István király megalapítja a csanádi egyházmegyét – megörökítette Kramer plébános arcát, aki nehezen egyezett bele, hogy a fizimiskája a képen maradjon – mesélte a kántor. A színes üveg­ablakok a hívek adományaiból készültek 1929-ben, és Szent Istvánt, Boldog Gizellát, Szent Imrét, Szűz Máriát, Szent Józsefet a kis Jézussal és Jézus Krisztust ábrázolják.

A két mellékoltár a Jézus Szíve és a Nagyboldogasszony „névre hallgat”, míg az 1835-ben épült főoltár festménye azt ábrázolja, miként tanítja Szent István a Boldogságos Szűz tiszteletére fiát, Imre herceget.

Orgona és emlék

A templomban sétálva Harmat József arról is mesélt, egy fodrásztanuló és egy fizikus rendszeresen jár hozzá orgonálni tanulni, előbbi egyszer reggel 7 órától este 8-ig vett leckét. Egy elsős kislánytól pedig korábban angyalkát kapott, aki azt mondta: tegye az orgonára, hogy mindig megvédhesse őt.

– A templommal és az orgonával kapcsolatos egyik legmeghatóbb történet tavalyi. Karácsony reggel szedtem össze a kottáimat, készültem az első misére, és a fagyos hidegben elkezdtem kicsit játszani az orgonán. Egyszer csak egy bőrönd, majd egy idősebb vékony nő jelent meg az ajtóban. Közölte: New Yorkból érkezett, 1956-ban a szülei kivándoroltak Amerikába és most keresi a családi gyökereket. Hallotta a zenét, azért jött be. Átölelt és azt mondta: csodálatos élmény számára ez a muzsika, ennél szebb karácsonya még sohasem volt – mesélte elérzékenyülten József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában