Sokszínűség és műfajok közötti párbeszéd

2021.07.23. 19:47

Az Őszi Tárlat színei

A műfajok és színvilágok közötti párbeszédet mutatta be Képiró Ágnes művészettörténész az Alföldi Galéria földszinti termeiben tegnap délután. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat augusztus végéig látogatható.

Munkatársunktól

Fotó: Tábori Szilvia

A jelenlegi Vásárhelyi Őszi Tárlat érdekfeszítő és sokszínű látleletet ad a jelenkori képzőművészeti törekvésekről – fogalmazta meg Nátyi Róbert művészettörténész a hatvanhetedik kiállítás katalógusában.

Ezt a műfajok és színvilágok közötti párbeszédet mutatta be Képiró Ágnes művészettörténész az Alföldi Galéria földszinti termeiben tegnap délután. Nátyi Róbert szerint a kiállításon jól megfér egymás mellett a hiperrealista, dokumentarista vagy fotó-naturalista alkotás a szigorúan mértanias, konstruktív kompozíciókkal, illetve a klasszikus és avantgárd hagyományt ötvöző megoldásokkal. Ugyanígy helyet kapnak a nézőtől elmélyült koncentrációt igénylő, meditatív festmények is. Mindemellett a Kossuth téri kiállítóhelyre betérő látogató

a – néha több négyzetméteres – táblaképek sorát helyenként megszakító konceptuális videóinstallációkat, tenyérnyi rézkarcokat és monumentális szobrokat is láthat.

A tárlat sokszínűsége nemcsak a művek színvilágára vonatkozik, hanem az alkotókra is. A kortárs, hazai képzőművészet elismert középgenerációs vagy „listavezető”, tekintélyes szereplői éppúgy erősítik a kiállítás mezőnyét, mint a feltörekvő fiatalok sora, de a helyi alkotók tábora is bemutatja alkotásait e széles merítésű seregszemlén.

67. Vásárhelyi Őszi Tárlat: élénk színektől hemzsegő alkotások. Fotó: Tornyai János Múzeum

Képiró Ágnes, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora a fenti gondolatokat összegezve és művekre lebontva vezette végig az Alföldi Galéria földszintjén az érdeklődőket. A tárlatvezetés középpontjába az élénk színektől hemzsegő alkotások mellett a változatos technikájú munkák hátteréről is hallhattak gondolatokat a Kossuth téri kiállítóhelyre ellátogatók. A nyár végéig látható képzőművészeti seregszemle díjtalanul és immár mindenféle kötöttség nélkül tekinthető meg Hódmezővásárhelyen, az Alföld Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában