A Kárpát-medence temetkezési szokásait mutatja be

2021.07.23. 18:00

Kegyeleti témapark nyílt Kisteleken – Fotók

Eredeti és másolatként készített sírjelekkel mutatják be a kisteleki néprajzi kegyeleti témaparkban a Kárpát-medence temetkezési szokásait. Az egy hektáros területen egy fogadóépület is helyet kapott, ahol a kisteleki temetkezési szokásokat lehet megismerni.

Munkatársunktól

A kegyeleti témaparkban a Kárpát-medence temetkezési szokásait lehet megismerni. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A régi köztemető területén nyílt Néprajzi Kegyeleti Témapark Kisteleken. Az egy hektáros park egyedülálló módon mutatja be a Kárpát-medencei néprajzi csoportokra és a különböző tájegységek lakóira jellemző temetkezési szokásokat és a különböző sírjeleket. A pénteki ünnepélyes átadón Sejben József, a kisteleki képviselő-testület képviseletében elmondta, fontos múltunk és hagyományaink felelevenítése, a halál pedig az élet része, így azt nem szabad tabuként kezelni.

Végh Katalin kurátor szakmai pályafutása legnehezebb feladataként értékelte a témapark kialakítását.

Mint mesélte,

a 19-20. század fordulójának temetkezési szokásait mutatják be, beemelve a paraszti kultúrát is.

– Ez nem skanzen, nem múzeum és nem is kiállítóhely, hanem ezek keveréke – fogalmazott. A 36 sírjelmásolatot a történelmi Magyarország alakzatán belül helyezték el a területen, a határokat sövény fogja majd jelölni. – Van köztük fából, kőből és fémből készült, református és izraelita, gyermek és felnőtt sírjel is. Az anyag, a díszítettség és a szín is üzenetet hordoz: ezek árulkodtak az elhunyt anyagi helyzetéről, társadalmi státuszáról, vallásáról vagy éppen neméről – sorolta a kurátor.

A sírjelek típusait egyébként a parkban egy táblán be is mutatják:

ilyen összefoglaló tájékoztató korábban sehol nem volt az országban. A bemutatott sírjelek között egyébként van öt eredeti is, azok mind Kistelekről származnak.

A park részét képezi egy fogadóépület is, ott elsősorban Kistelek temetkezési szokásairól kapnak információkat a látogatók régi fotók segítségével, de vannak kiállítva gyászlobogók és egy temetési palást is. Az anyaggyűjtéshez a lakosság is jelentősen hozzájárult, többen ajánlottak fel különböző, a családnak kedves kegyeleti emlékeket. Az épület alkalmas lesz múzeumpedagógiai foglalkozások megvalósítására is. A beruházás egy 111 millió forint összköltségű projekt részeként valósult meg. A park már látogatható, egyelőre azonban még előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában