A tárlat bemutatja, hogyan robog a vasút immár 175 éve

2021.07.18. 10:35

Kiállítótérré alakult az állomás – Fotók

A régmúlt tárgyi emlékei, valamint a jelen grafikái és kisplasztikái rímelnek egymásra egy mártélyi kiállításon. A különleges tárlat a hajdani vasútállomás békebeli hangulatot árasztó épületében kapott helyet. 

T. Sz.

Forrás: Mártélyi Faluház

A békebeli hangulatú, mártélyi vasútállomány egykori szolgálati helyiségében rendezték be azt a különleges tárlatot, amelynek látogatói a régmúlt tárgyi emlékein és a jelenkor alkotásain keresztül ismerkedhetnek a magyar vasúttörténet elmúlt százhetvenöt esztendejével.

Mozgalmas bemutatót álmodtak középre felfüggesztett képekkel.
Fotó: Mártélyi Faluház

Különleges közös munka for­­málta a rendhagyó tárlatot. Gondi Klára, a Mártélyi Faluház művelődésszervező­­je a Délmagyarországnak el­mondta, Pótári Mihály Zsolt, az ÁMK vezetője vetette fel elsőként a gondolatot, hogy a közelmúltban felújított, egyedi mártélyi vasútállomás kiállítótérként fogadja a vendégeket. Így kerülhettek egy térbe a szegedi grafikus- és szobrászművész, a vasúttörténethez családja révén ezer szállal kötődő Lapis András alkotásai Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány titkárának izgalmas tárgyi emlékeivel.

Az alkotó műszaki-realista, mozdonyokat ábrázoló, aprólékos grafikái és kisplasztikái mellett egyedi relikviák, régi fotográfiák és plakátok elevenítik fel a magyar vasúttörténet múltját.

Műszaki-realista relikviák és tárgyi emlékek is helyet kaptak a vasútállomás egykori szolgálati helyiségében. Fotó: Mártélyi Faluház

Gonda Klára hangsúlyozta, a hagyományos kereteken tudatosan léptek túl a tárlat kialakításakor. A statikus beállítások helyett inkább egy mozgalmas bemutatót álmodtak középre felfüggesztett képekkel, sajátos elrendezéssel. Az interaktivitás sem reked meg a hajdan a régi falurész és a puszta találkozásánál épült, takaros utasforgal­­mi létesítményben. A szervezők ugyanis úgy tervezik, a mártélyi vonalon közlekedő járatokon, a „kis pirosként” emlegetett szerelvényeken az utasok különféle hely- és vasúttörténeti rejtvényekkel múlathatnák az időt.

A kiállítás előreláthatólag szeptemberig tekinthető meg előzetes időpont egyeztetéssel és kísérővel.

További információ a 70/953-0619-es telefon­számon, illetve a [email protected] elektronikus levelezési címen kérhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában