Állandó játszóhelyre gyűjtenek

2021.10.02. 13:00

Balszerencsét! Fesztivált rendez a Metanoia Artopédia Színház

Három évtizednyi működés után most először nyílik reális lehetősége a nemzetközi elismertséggel rendelkező, szegedi Metanoia Artopédia kísérleti színháznak, hogy önálló játszóhelyre költözhessen. A pandémia azonban a társulatot is nehéz anyagi helyzetbe sodorta, így Balszerencsét! Fesztivál címmel rendezvénysorozatot hirdettek, melynek bevételéből szeretnék fedezni otthonuk költségeit.

Koós Kata

Pillanatkép a Jégdoktrínák – variációk a náci retorikára című előadásból. Fotó: Tóth Balázs Zoltán

Fotó: Toth Balazs Zoltan

Az egykori JATE Stúdiószínház tagjaiból alapította 1990-ben Perovics Zoltán „Pero” rendező a szegedi Metanoia Artopédia Színházat egy öntevékeny egyetemi csoportként. Nagyon hamar független színházzá vált a társulat, és komoly nemzetközi elismertségre tett szert Szentpétervártól Amszterdamig, Berlintől Prágáig, Minszktől Varsóig és Kragujevacig.

Művészi komplexitás

A társulat egyedi formanyelvével a kortárs színházi szcéna egészen különleges horizontját képviseli.

– Pero nemcsak rendez, hanem egy vizuális alkotó, aki minden előadásban művészi komplexitásra törekszik, installációkat készít. A mozdulatoknak, a zenének, a fények játékának, a szövegnek, az összetett mechanikával működő díszletnek és a képzőművészeti igényességgel kidolgozott kellékeknek együtt van lényeges, egymásra kölcsönösen ható szerepe – fejtette ki Erdély Perovics Andrea színésznő, a fesztivál egyik szervezője.

Pillanatkép a Jégdoktrínák – variációk a náci retorikára című előadásból. Fotó: Tóth Balázs Zoltán

Témaválasztásuk mindig aktuális problémákra reagál, mint például legutóbb a Jégdoktrínák – variációk a náci re­to­rikára című produkció, amely a gyűlöletbeszéd veszélyeire hívja fel a figyelmet. A darab folyamatosan változik, ugyanis minden előadás előtt kérdőívet kapnak a nézők, melyek válaszait beépítik a következő produkcióba. Így utalván arra, hogy a gyűlöletbeszéd aktuális probléma.

Színházi laboratórium

A nemzetközi ismertség és elismertség ellenére a társulat három évtizede nem rendelkezik önálló játszóhellyel.

– Rendszerint a Grand Café mozitermében és a Régi Zsinagógában léptünk fel, de gyakran lakásban próbáltunk. Most először azonban reális esélyünk nyílt arra, hogy saját játszóhelyet béreljünk

– mondta el a színésznő.

A városi közgyűlés ugyanis megszavazta, hogy kiadja a társulatnak az egyik Oroszlán utcai önkormányzati épületet. A pandémia azonban a Metanoia Artopédia Színházat is felettébb nehéz anyagi helyzetbe sodorta, így egyelőre nincs forrásuk a bérleti díj kifizetésére. A szükséges összeg összegyűjtése céljából Balszerencsét! Fesztivál címmel sokszínű rendezvénysorozatot hirdettek. A cél egy színházi laboratórium létrehozása, mely oktató-, előadó- és kiállítótérként is funkcionálhat.

Jordán Tamás is jön

Az október 3. és 6. között a Grand Caféban és a Belvárosi moziban futó fesztivál kínálatában kiállítások, koncertek, irodalmi és filozófiai estek, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is szerepelnek.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának 12 oktatója azonnal kezdeményezésük mellé állt. Mellettük Jordán Tamás színművész, Jeles András rendező és Kurdy Fehér János költő is közreműködik a fesztiválon. Az alkalomból egy fanzint is megjelentetnek, mely Benda Balázs, szegedi underground író és képzőművész eddig publikálatlan írásait tartalmazza. Ennek megvásárlása a fesztivál minden programjára belépést biztosít, és az [email protected] címen igényelhető. Az egyes események pedig szabadon értelmezett támogatói jegy megvásárlásával látogathatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában