Alföldi Fotószalon

2021.10.04. 16:31

Új gondolatokat közvetítenek a képek – Galéria

Kiválogatták az Alföldi Fotószalonra érkezett képeket, a beküldött fotók közül a legjobb kilencvenet láthatja majd a nagyközönség. A képeket három különböző stílusban alkotó fotóművész zsűrizte, de abban könnyedén egyetértettek, hogy melyik az igazán jó kép.

Majzik Attila

A szentesi Alföldi Fotószalon zsűrizése. Fotó: Majzik Attila

– Sajnos a vírushelyzet rányomta a bélyegét erre a pályázatra is, kicsit kevesebb alkotó küldött be képanyagot, mint a korábbi években. Ugyanakkor a beérkezett anyag nem lett rosszabb, sőt, úgy érzem, még átgondoltabb, még érettebb képek érkeztek

– beszélt a zsűrizésre váró fotókról Nagy István fotóművész, a kiállítás szervezője.

Az Alföldi Fotószalont ezen a néven huszonhetedik alkalommal rendezik meg, de a kiállítás elődje még 1980-ban indult el Szentesen Csongrád Megyei Fotókiállítás néven. Idén közel hatvan alkotó küldött be anyagot, köztük a Szentesi Fotókör tagja is. A beérkezett csaknem kétszáznyolcvan fotó közül a háromtagú zsűri körülbelül kilencvenet választ majd ki a kiállításra.

– A pályázók közül körülbelül fele-fele arányban vannak az új és a visszatérő fotósok. Általában komoly, színvonalas kiállítás és katalógus készül a beérkezett alkotásokból, ezért a fotósok is számontartják ezt az eseményt, professzionális fotóművészek is küldenek be anyagokat. Idén a digitális technikával készült képek mellett sok a régi, archaikus megoldást használó fotó is – tette hozzá Nagy István.

A kiállítási anyagot három budapesti fotóművész bírálta el, Illés Barna, Varga Marietta és Vékás Magdolna válogatott a képek között.

– Sok a kreatív, régi eljárással készült kép, de a képzőművészeti fotóknak most felívelése van az alkotók között, ez nem is meglepő. Mi hárman három különféle módon alkotunk, de azért a jó képeket egyhangúlag meg tudjuk különböztetni, nincsenek nagy viták közöttünk – fogalmazott Vékás Magdolna.

A fotóművész kiemelte, látszik, hogy az alkotók gondot fordítottak a képek megkomponálására és arra, hogy legyen mögöttes üzenetük is.

– Kevés egy jó kompozíció vagy egy éles kép, fontos, hogy egy jó fotón legyen valami érdekes, formai különbség, legyen ritmusa és közvetítsen valami gondolatot. Próbáljunk magunkból valamit hozzátenni a világhoz

– üzente a fotóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában