Karnyújtásnyira zajlanak az események a közönségtől a Pinceszínház új produkciójában

2021.11.02. 16:19

Színészek és nézők egy asztalnál foglalnak helyet

Az Özvegy Karnyóné nemzetközi sikere után újabb koprodukciót készített a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház társulata. Tolsztoj Az élő halott című darabját Tapasztó Ernő rendező a megszokott színházi miliőből kilépve álmodta meg, az előadás bemutatóját csütörtökön tartják.

Koós Kata

Szeged, 20211102. Tolsztoj : Az élõ halott címû darab kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a Pinceszínházban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Hosszú, ünnepi pompába öltöztetett asztal és virágfüzérek sokasága fogadja jelenleg a Pinceszínház előterébe betérő látogatókat. Legújabb produkciójuk, Tolsztoj Az élő halott című darabja ugyanis nem a színpadon játszódik, és a közönség sem a nézőtér soraiból szemlélheti az eseményeket. A színészek és a nagyérdemű közös esküvői asztalnál foglal helyet, a nézők testközelből követhetik a történéseket. Az előadás az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója.

– Mivel a nézők nagyon közel ülnek majd a színészekhez, filmszerű lesz a produkció. Nem kell azonban megijedni, nem vonjuk be a közönséget az előadásba, semmi különös teendőjük nem lesz. A színházban általában azonosulni tudunk a szereplőkkel, itt azonban továbbmentünk, a néző annyira közel van, hogy szinte bele tud látni a szereplők agyába és lelkébe. Szinte egy bevezetés Dante Poklának nem az első körébe, hanem az azt megelőző, utolsó pillanatba – magyarázta Tapasztó Ernő rendező.

A történet általános problémát, egy házasság válságba jutását boncolgatja.

– A férj elhagyja a családját, mert nem kapja meg azt, amire vágyik. Nincs meg a tűz, a szenvedély, megcsömörlik, ki akar szakadni az unalomból. Egy tipikus történet egyszerű, de nagyon jól megírt szituációkkal. Bonyolulttá mi tettük, hogy a néző ne ki-, hanem bekapcsolódjon, el- és tovább gondolkodjon. Azon, ahogy emberi sorsok rohannak megállíthatatlanul a saját vesztükbe – fejtette ki a rendező.

A rendhagyó produkció egy házasság válságba jutását boncolgatja. Fotó: Frank Yvette

Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott, de nem a meztelenkedés vagy a trágár kifejezések lavinája miatt. Csúnya szavak elhangzanak ugyan a darabban, de nem azok dominálnak.

– A szexualitás fontos szerepet kap az orosz irodalomban, de rejtett formában. Mi ezt öntöttük sokkal erősebb, szenvedélyesebb formába – közölte.

A lakodalmi asztal végén felállított kisszínpadon Alexandra T. Gitlan, Juhász Gábor, Barity Zorán és Ölveczky Tamás gondoskodik majd a produkció zenei aláfestéséről, amely kapcsán Kancsár Orsolya, a Pinceszínház vezetője elárulta, a Kusturica-filmek hangulatát idézi majd.

Az előadást csütörtök este tekintheti meg először a közönség Jászberényi Gábor, Kancsár Orsolya, Balog József, Sebők Maja, Gulyás Hermann Sándor, Büky Bea, Nagyhegyesi Zoltán, Kálmán Zsófia és Varga Bálint előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában