Sztárok, oldtimerek és bográcsok

2022.09.11. 18:50

Ezreket vonzott a makói Hagymafesztivál

A makói Hagymafesztivál számtalan érdekes kísérőprogramot kínált az érdeklődőknek a hétvégén. A Makovecz téren szombaton régi járművek bemutatója várta a rajongókat, a Csipkesor háta mögött pedig bográcsos főzőversenyt rendeztek.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A Hagymafesztivál főtéren zajló programjait csak kevéssé tépázta meg az időjárás. A három nap alatt több ezer ember szórakozott kitűnően a nagyszínpadon zajló produkcióknak, a kézművesek termékeit és különböző csemegéket kínáló bódésornak, illetve a kiegészítő rendezvényeknek köszönhetően. 

Mi kifejezetten a fesztivál miatt jöttünk el Makóra

 – árulta el nekünk az egyik résztvevő, Zoltai Pál, aki Budapestről érkezett a családjával. Néhány évvel ezelőtt véletlenül, egy fürdőzést követően botlottak bele a rendezvénybe, de úgy megtetszett nekik, hogy azóta visszajárnak. 

A vasárnapig tartó három napos Hagymafesztivál mindenkinek önfeledt szórakozást kínált. Fotó: Szabó Imre 
 

A gyerekeknek a Mesekert tetszett a legjobban, mi meg az R-Go nosztalgiakoncertjét élveztük a legjobban

 – tette hozzá.

A szokásos fesztiválprogramot idén olyan látványosság is színesítette, mint a veteránjárművek találkozója. A Makovecz téren több tucatnyi régi jármű, motorkerékpár és autó sorakozott fel a katonai terepjárótól az oldalkocsis túramotorig. Nem hiányozhatott a makói kötődésű Ford T-modell sem. 

Ez már a tizennegyedik találkozó, de most először kötöttük a Hagymafesztiválhoz

 – mondta Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autós-Motoros Sportegyesület elnöke. Érkeztek oldtimerek Szabadkáról, Aradról és Temesvárról, illetve a környező megyékből is a helyiek mellé. 

– Akarsz egy kalandot? Vegyél egy Trabantot! – hirdette az egyik kiállított kocsi szélvédőjén a felirat; ez természetesen egy jó öreg Trabi volt.

Ízek utcája – ez volt a fantázianeve a szombati bográcsos főzőversenynek, amelyre jó huszonöt baráti társaság, céges csapat nevezett be. A legérdekesebb társaság a makói önkormányzati dolgozóké volt, akik egy komplett cserkésztábort építettek a tűzrakóhely köré. A csapatkapitány, Siket Tibor – civilben az Innovációs és Városfejlesztési Iroda Beruházási Csoport vezetője cserkészegyenruhában, zöld nyakkendőben nyilatkozott nekünk. 

A Légy résen! nevű cserkészcsapat célja a környezettudatos életmódra való nevelés, az energiatakarékosság és a papírhegységben élő kecskék életmódjának tanulmányozása 

– mondta. Hozzátette, hogy hozzá hasonló egyenruhát viselő társai vega paprikást főztek a bográcsban, hús nélkül. Egyébként a csapatok főztek marha- és vaddisznópörköltet, halat, babgulyást és számos egyéb finomságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában