Harmadik lett a BethlenXkémia csapat

2022.10.10. 20:00

Kutatói hétköznapok: elefántfogkrémtől az ionvadászatig 

Főként a diákok kreatív, kísérletező oldalára voltak kíváncsiak az Országos Középiskolai Kémiaverseny szervezői. A vásárhelyi Bethlen-gimnázium csapata harmadik helyen végzett.

Tábori Szilvia

Országosan a harmadik legjobb lett a BethlenXkémia csapata a Kutatók Éjszakája és az Egis közös versenyén. Fotó: Bulla Bea

Hogyan lehet rézpénzből ezüstpénzt készíteni? Mitől lesz rugalmas a tojás héja? Miből lesz az elefántfogkrém vagy a cukorkígyó? Milyen a vegyész kaméleonja? Ilyen és ehhez hasonló látványos kísérleteket kellett megoldania a Kutatók Éjszakája és az Egis Gyógyszergyár közös szervezésében megtartott Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjébe jutott 12 csapatnak, hogy a diákok testközelből tapasztalhassák meg a kutatók hétköznapjait. 

A harmadik helyen végzett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium BethlenXkémia csapata: a döntőben Balog Gergely és Bartucz László képviselték iskolájukat. 

Csukáné Varga Eszter a diákok biológia-kémia szakos felkészítő tanára lapunknak elmondta: a kémia akkor lehet igazán népszerű, ha a diákok élményszerűen tanulhatnak az iskolai órákon, van lehetőség a kísérletezésre, ha olykor elvonatkoztathatnak a tananyagtól. A Bethlen-gimnázium pedagógusa szerint a pedagógus kreativitása, személyisége is hangsúlyos, hogy mennyire tudja izgalmassá tenni a tanórákat. Szerencsére egyre több kreatív versenyt hirdetnek, ahol már nem csupán a lexikális tudás a mérvadó. Az ilyen típusú tanulmányi megmérettetések felkeltik a hallgatók érdeklődését, egyben megadják annak a lehetőségét, hogy a tananyag kiváló ismerete mellett a találékonyság, a kísérletezés, egy kicsit a mindennapi élet kémiája is hangsúlyos legyen. Egyre több a csapatverseny, ami szintén motiváló. A gimnázium biológia-kémia tagozatára eleve a szaktantárgyak iránt elhivatott diákok jelentkeznek. 

A BethlenXkémia csapatának tagjai már általános iskolában érdeklődtek a természettudományok iránt, holott családjaikban korábban erre nem volt példa. Gergely vegyészmérnökként képzeli el jövőjét, és úgy gondolja, a versenyzés vonzotta be igazán ebbe a világba. László az orvosi egyetemet célozta meg, de arra nem emlékszik pontosan, mikor köteleződött el a kémia iránt egyértelműen. Az országos kémiaverseny egyik legnehezebb feladata pedig szerintük a csapadékelemzés volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában