Vásárhelyen kilenc szökőkút működik

2023.07.23. 14:41

Nem volt egyszerű beüzemelni, a lakosok még gumimalacot is tömködtek az egyik túlfolyóba

A kánikulában jól esik az embernek, ha működő szökőkút közelében pihen egy-két percet. Hódmezővásárhely híres a szökőkutakról, jelenleg 9 üzemel. A többségük nemcsak egyszerű vízfolyam, hanem képzőművészeti alkotások is.

Kovács Erika

A Bakay-kútnak ez a második helyszíne, d ez már végleges. Az önkormányzat tavaly újíttatta fel. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat gyorshír szolgálata szerint kilenc szökőkút működik részlegesen, vagy egészen.

A Kálvin téri szökőkút Nagy András Jánoshoz és nejéhez Mucsi Máriához köthető. A Kálvin téri artézi kutat 1883-ban fúratták, amihez Nagy András János vásárhelyi parasztnábob 30 000 forintot adományozott. Ez a kút az Alföld egyik legrégebbi kútja, melyet Zsigmondy Vilmos elgondolásai alapján Zsigmondy Béla fúrt 1883-1884-ben. A kút neoreneszánsz stílusú.

A Libás lány a Népkertben áll, Kisfaludi-Stróbl Zsigmond Kossuth-díjas, kiváló művész alkotása, amit eredetileg a kórház kért, azonban a korabeli, 1959-es szakértői bizottság, nem találta megfelelő környezetnek a kórházat. Végül a mai helyére, a Népkertbe került, az 1966-os avatóünnepségen a művész is részt vett.

Kislány, aki igazából Diána

Az Andrássy út 2-8. számú társasház mögött áll a Halas kút, amit öt évvel a nyolcvan lakásos bérház építése után, 1970-ben avattak fel, Nagy Géza szobrászművész realista alkotása.

A Csigás kút a Kertvárosban található, a Fórum ABC előtt.

A Petőfi utca és a Szent Antal utca sarkán áll, vagyis inkább ül a „Diána” szobor, amit a vásárhelyiek leginkább Kislányos kútként említenek. A szobrot Kutas László készítette 1989-ben, a kúttervet pedig Kendi Imre. A város akkori vezetése 1989-ben megvásárolta az Őszi Tárlaton kiállított kislány szobrot, ami kút alapzatra került.

A Korsós lány a Kossuth tér szélén, a Fekete Sas mellett áll. A szobor eredeti neve Vízmerítő. 1908-ban készítette Pásztor János, a talapzat és medenceterv Kamotsay István-, a talapzat kosfejei Medgyessy Ferenc munkái. Eredetileg 10 méterrel keletebbre állították fel, majd 1950-ben került át a jelenlegi helyére. A városi legenda szerint ez a szobor ihlette Szabó Magdát az Abigél című regénye írásakor.

Így született az Oroszlános kút

Az Andrássy úton az Oroszlános kutat 1980-ban adták át, Kiss Kovács Gyula szobrászművész alkotása. Korábban azon a területen állt a Bakay Kút, de a 80 lakásos társasház építésekor a '60-as években elbontották. A Bakay-kút fúrásának 100. évfordulójára készült az Oroszlános kút, ezt jelzi a medence oldalán látható két évszám is. A művész az eredeti kútra utalt a medence formájával és az oroszlánokkal.

Az 1961-ben elbontott Bakay-kút nem semmisült meg, szétszedték, és elraktározták. A kollégium mellett, a magtár szomszédságában 1982-ben építette újra a Csongrád Megyei Víz és Csatornamű Vállalat. Az önkormányzat pedig a kutat és környezetét tavaly újíttatta fel 50 millió forintból.

Közösségi összefogással 2021-ben újult meg a Hősök terén lévő szökőkút, amit idén is felújítottak és megújult a környezete is.

Gumimalac a túlfolyóban

A gyorshír szolgálaton kiemelték, nem volt egyszerű a szökőkutak többségének beüzemelése, amik túlfolyóiban elképesztő, hogy mi mindent találtak, még gumimalacot, de rengeteg kavicsot is. Az Oroszlános kútnál a három medencetestből egy úgy eldugult, hogy csak a kút teljes szétbontásával lehetne kijavítani. Idén nyárra a problémás medence vízköpőjét lezárták, hogy a másik kettő működhessen a nagy melegben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában