Helyi kultúra

2023.07.17. 19:26

Színháztörténeti emlékkönyvet írt Somló Gábor – Galéria

Emléktár címmel saját színészi pályafutása szegedi korszakát foglalta könyvbe Somló Gábor. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja a teátrum mintegy 40 éves történelméről és igazgatóiról, valamint legjelentősebb bemutatóiról ad átfogó képet.

Timár Kriszta

Somló Gábor a szegedi színház legutóbbi csaknem 40 éves történetét idézi fel könyvében interjúk, emlékezetes előadások segítségével. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Somló Gábor, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja augusztusban ünnepli 50 éves jubileumát annak, hogy a színészi pályára lépett, a hónap végén pedig betölti 70. életévét is. A két jeles évfordulót nem is tehetné emlékezetesebbé annál, minthogy megjelent Emléktár című könyve. Négy verseskötet után döntött úgy, hogy ezúttal más műfajjal próbálkozik, mert mint mondta, azt tapasztalta, hogy a többség ma már nem olvas verseket.

Sándor János több szegedi színháztörténeti kötetet is írt, mindegyik nagyon átfogó és precíz. Az az időszak azonban, amelyet én az itteni teátrumban töltöttem, még nincs feldolgozva vagy dokumentálva. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt megírom 

– mesélte. – Azt szoktam mondani, hogy én egy J-kategóriás művész vagyok. Olyan, hogy rácsodálkoznak: jé, Soma, te ezt is tudod – viccelődött, amikor azt kérdeztük, miért vágott bele ebben a nagy kutatómunkát igénylő írásba. Ugyanis csaknem 4 évvel ezelőtt, 2019-ben fogott hozzá, amikor örökös tagnak megválasztották. És bár a Covid idején nem dolgozott rajta, így is sok időbe telt, míg az interjúkat elkészítette.

Az elmúlt 38 évben összesen 8 igazgatója volt a színháznak. Nagy Lászlóval, a nemrégiben elhunyt első szegedi igazgatómmal szerencsére még tudtam interjút készíteni, de Kormos Tibor, Gyüdi Sándor és a jelenlegi direktor, Barnák László is készségesen a rendelkezésemre állt. A nehézséget az jelentette, hogy másik három igazgatóm sem él már. Az ő korszakuk felelevenítésében így közeli munkatársaik segítségét kértem. Korognai Károlyról szóló szín összeállításában Kerek Mónika, a Nikolényi Istvánról szólóban pedig Kovács Ágnes volt az interjúalanyom. Székhelyi József szerencsére kiváló író volt és sokat publikált, így az ő részét egyszerűen össze tudtam állítani

 – beszélt Somló Gábor a munkafolyamatról.

A könyv összesen 12 színből áll, amelyekbe bekerültek a színész saját élményei, emlékei is. Egy valami azonban nem: bár sokan várnának a színház kulisszái mögül botrányokat, Somló Gábor senkiről nem írt negatívan. Nem botránykönyvet készített ugyanis, hanem egy olyan művet, amelyből a színházszeretők megismerhetik a szegedi teátrum múltját. A fogadtatása pedig egyértelműen pozitív.

A Könyvhétre jelent meg az Emléktár, és akik már olvasták, azoknak tetszett. Bízom benne, hogy egyre több visszajelzés érkezik majd hozzám, mert mindenkinek kíváncsi vagyok a véleményére

 – mondta a színész, aki bár azt gondolta, 50 év színészkedés után lezárja életének ezt a fejezetét, örömmel tapasztalja, hogy Szegeden még mindig számítanak rá. Éppen ezért most nem azon gondolkodik, milyen könyvet ír legközelebb, hanem készül a következő évadra, ahol már most tudja, hogy két darabban biztosan játszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában