A híres mén Károlyi György derekegyházi birtokán született

2023.08.26. 14:15

Furioso Seniorra emlékeztek Tompaháton – Galéria

Idén is megrendezték Derekegyházon a Furioso Emlékversenyt, aminek hagyományosan a település külterületén, Tompaháton, a Furioso Emlékpark adott otthont.

Kovács Erika

Derekegyház büszke arra, hogy a Furioso-North Star lófajta egyik alapítója, az angol telivér mén 1836-ban gróf Károlyi György derekegyházi birtokán született és nevelkedett. A híres ló anyja Miss Fury, apja pedig Privater volt. Privater génjeiben hordozta a híres Herod-Eclipse párosítási kombináció előnyös tulajdonságait, ezek a galopperedményeiben is megnyilvánultak.

Miss Fury ugyancsak egy mintaszerű párosításból származott, Angliában született. Apja az Eclipse vonalba tartozott, a neve Whalebone volt, Matchem egyik unokájára háromszorosan rokontenyésztve. A Furiosonorthstar.hu szerint termékeny és jól örökítő kancának bizonyult. „Tizennégy csikót ellett, amelyek közül többen a versenypályákon is jól szerepeltek. Furioso is nehéz versenyeket nyert, majd 1841-ben veretlenül került a mezőhegyesi félvértenyésztésbe, ahol tíz tenyészév alatt 95 mén és 81 kancacsikó született utána. A többi telivér ménhez képest Furioso ivadékai nemességük mellett robosztusságukkal és szilárd szervezetükkel tűntek ki a félvér ménesből. Jól tükrözték az alapító erős csontozatát, hibátlan testfelépítését és szikár lábszerkezetét.

Szombaton az emlékverseny résztvevői megkoszorúzták a Furioso Senior mén szobrát, majd kezdetét vette a verseny, Csongrád-Csanád vármegye „C” kategóriás fogathajtó döntője és a szabadidős, vagyis „D” kategóriás fogathajtóverseny, amin a megye fogatosainak színe-java részt vett. A verseny után szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában