Lázárné Megyeri Zita: Megtanultam, hogy a politika az életünkről szól, de az életünk nem szólhat a politikáról

2023.08.19. 22:04

Sonkoly Tibor és Imre Mihály a Boldog Gizella-díjasok - Galéria

Sonkoly Tibor festőművész és Imre Mihály irodalomtörténész vette át szombaton a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány által alapított Boldog Gizella-díjat.

Kovács Erika

Az ünnepségen a díjakat Kószó Péter és Miklósa Erika adták át. Fotó: Karnok Csaba

Immár hatodik alkalommal rendezte meg az alapítvány a díjátadó ünnepséget.

Visszaadnák Vásárhely megkopott fényét

Kószó Péter, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elnöke hangsúlyozta, mindkét kitüntetett életútja bizonyíték arra, hogy az emberi életnek igaz, magasztos, értelmet adó célja van. 

Alkalmas a nap, hogy megerősítsük hitünket azokban az ideákban, amikben hiszünk, hogy jobbá tudjuk tenni környezetünket, városunkat, és végre visszaadhassuk Hódmezővásárhely megkopott fényét

 – mondta köszöntőjében.

Mindszenti születésű vagyok, mégsem érzem magam Hódmezővásárhelyen gyüttmöntnek. 2002-ben, férjhezmenetelem után ez a város lett a választott otthonom. Nem volt nehéz beilleszkedni, mert Vásárhely akkor nagyon élhető, befogadó és nyitott volt. Az utcán az emberek bátran állták egymás tekintetét, mosolyogtak és köszöntek egymásnak. Azt is mindenki tudja róla, hogy feleség vagyok, ráadásul Lázárné 

– mondta Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kiemelte, férje számára már megismerkedésükkor is kiemelt szerepet kapott a közélet, és a köz szolgálata. 

Megértik-e, hogy a cirkusz és a kenyér nem elég?

Férjem mellett megtanultam, hogy a politika az életünkről szól, de az életünk nem szólhat a politikáról. Azt is tudják rólam az emberek, hogy büszke édesanya vagyok. Én is aggódom a gyermekeim generációjának jövőjéért. Felmerül a kérdés, vajon ők jól érzik magukat ebben a városban? Olyan befogadó, szerető, támogató, segítő, erősítő közeg áll mögöttük, mint ami engem fogadott annak idején? Megértik-e, hogy a kenyér és a cirkusz nem elég? Hódmezővásárhelynek biztosan nem

 – fogalmazott Lázárné Megyeri Zita.

Miklósa Erika Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes Gizella királynét méltatta. 

Gizella mindvégig hűséges szövetségese maradt férjének. Az erős kötelékben maga is részese volt a magyar államalapításnak, hogy Magyarország az európai kultúra részévé váljon. Férjével társak voltak a hazafiasságban is 

– emelte ki.

Életútjuk példa a közösség előtt

Az ünnepségen a díjazottak életútját kisfilm mutatta be, a díjakat Kószó Péter és Miklósa Erika adták át.

Imre Mihály 1946-ban született Hódmezővásárhelyen, magyar-történelem szakos gimnáziumi tanári diplomája megszerzése után a Bethlen gimnázium tanára lett, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén dolgozott adjunktusként. Két meghatározó kutatási területe Szőnyi Benjámin és Szenci Molnár Albert munkássága volt. 1988-tól nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem Irodalomtudományi Intézetében adjunktusként, docensként majd egyetemi tanárként dolgozott, jelenleg is az egyetem professor emeritusa.

Sonkoly Tibor 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. A vásárhelyi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban szerzett diplomát, majd a Juhász Gyula Tanérképző Főiskola rajz-földrajz szakán. 1974-től nyugdíjba vonulásáig a Szántó Kovács János Általános Iskolában rajzot tanított. 1974 óta vett részt országos kiállításokon, 1989-ben hívták meg először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Vásárhelyi képzőművészekkel csoportos kiállításokon szerepelt bel- és külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában