Szentes

2023.09.13. 07:00

25 éve könyvtárként él tovább a zsinagóga

A Szentes Városi Könyvtár új otthonra találásának 25. évfordulóját ünnepli. A város ikonikus épülete, a zsinagóga menekült meg az enyészettől, és kapott új funkciót a kulturális intézmény beköltözésével.

Darók József

Történelmi falak közé költözött a szentesi könyvtár. Archív fotó: Török János

A könyvtári szolgáltatás Szentesen csaknem 75 évre tekint vissza, 1949-ben alakult meg a mai bibliotéka elődjeként a Központi Könyvtár. Az 1998-as év jelentős mérföldkő a könyvtár életében: új otthonra talált, szeptember 18-án jelenlegi helyén, a volt zsinagóga felújított épületében rendezkedett be, de jubilál a gyermekkönyvtár is, amelynek dolgozói és kis olvasói ugyanabban az évben december 7-én vehették birtokba a Petőfi utca 1. szám alatti új tereket. 

 

Azt, hogy tényleg sikerült új otthonra találnia az intézménynek, megerősítette lapunknak Szekeres-Dancsó Mónika igazgató, aki tavaly év eleje óta vezeti a Szentes Városi Könyvtárat. Mint mondta, az elmúlt két és fél évtizedben igazán otthonosan be tudtak rendezkedni, a mai kor kihívásainak eleget tudnak tenni, és nemcsak ők, hanem a könyvtárhasználók is belakták az épületeiket. Hozzák az országos átlagot, kicsivel még felette is teljesítenek a beiratkozott olvasók számában – büszkélkedett az igazgató.

Folytatódnak népszerű rendezvényeik, októberben ismét vendégül látják például Barna Barnabás csillagászt. Háromhetente kiállításokat is rendeznek, a legutóbbi időszerű témát dolgoz fel, a mesterséges intelligencia világát. A képekre licitálhatnak majd, a befolyt összeggel a gondozási központot támogatják. A 25 éves jubileum alkalmából első rendezvényükre Szirbik Imre volt polgármestert kérték fel, hogy megemlékezzen a felújítás körülményeiről. Szerdán este 18 órától Róna Tamás főrabbi lesz a vendégük, aki a zsidó újévről tart előadást. Jövő héten kedden a könyvtár avatásának filmarchívumából vetít Karikó-Tóth Tibor. Ezen kívül a könyvtár szeptember 18-ától tízhetes játékra hívja olvasóit jelenükről és múltjukról, értékes nyereményekért. 

Fotó: Darók József 

A kultúra egyik szentesi fellegvára a város ikonikus épülete, az egykori zsinagóga, majdnem száz éven keresztül a helyi zsidó gyülekezet otthona volt, a Knábe Ignác tervei alapján elkészült romantikus mór stílusú épületet 1872-ben szentelték fel. A város zsidóságát 1944 nyarán deportálták, a lágerekből csak kevesen tértek haza. Ennek következtében az istentiszteletek az 1970-es évek elején megszűntek, az épület állapota az évtizedek alatt rendkívüli mértékben leromlott. A város képviselő-testülete Szirbik Imre polgármester javaslatára 1996-ban a könyvtári célú felújítás mellett döntött, amelyhez a terveket Terney László készítette. Fontos volt a város számára az épület megmentése, hasznosítása, majd a kultúra szolgálatába állítása.

Archív fotó: Majzik Attila 

Az előkészületekről, és a patináját visszaszerző épület újjászületéséről legtöbbet a város akkori vezetője tud mesélni, a kedd esti rendezvényen Szirbik Imre felidézte a nyolcvanas évek végéről, hogy a MAZSIHISZ 10 elhagyott zsinagógát szándékozott értékesíteni, a listán rajta volt a szentesi is. A vételárat sikerült lejjebb vinni, végül 3,6 millió forintért kelt el az épület, amely az önkormányzat tulajdona lett, de siralmas állapotban volt, a tetőt le kellett bontani, mert életveszélyesen lógott a levegőben. Az 1990-es évek végi felújítási munkálatok idején sokan bizakodtak abban, hogy valamiféle kincseket rejtenek a 40 éve elhagyott falak. Terveztek ode bútorraktárt, később, a kilencvenes években már hangversenyterem, mozi és könyvtár maradt a tervekben.

Az akkori polgármester máig egyik legmeghatóbb emléke az 1998. szeptemberi felavatás, amely nemzetközi érdeklődés mellett zajlott. Mint fogalmazott, az ország egyik legszebb könyvtárában, történelmi falak között vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában