Előbb tudott zongorázni, mint írni az aranydiplomás pedagógus

2023.10.31. 17:00

Aranydiplomát vehetett át Borsos Annamária

Hódmezővásárhelyen díszközgyűlésen köszöntötték azokat a pedagógusokat, akik arany-, illetve gyémánt diplomát vehettek át. Aranydiplomát kapott Borsos Annamária, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zene és Ének Tanárképző Főtanszakán szerzett tanári diplomát.

Kovács Erika

Borsos Annamária 50 éve vehette kézbe a diplomáját. Fotó: Kovács Erika

Borsos Annamária Hódmezővásárhelyen született. Zenei tehetsége egészen kisgyermekként megmutatkozott. Előbb tudott zongorázni, mint ahogy a betűvetést megtanulta. Ötéves korában a zeneiskola akkori igazgatója megengedte, hogy járhasson a zeneiskolába, ami hatalmas boldogsággal töltötte el. Először nővéreivel együtt lépte át a zeneiskola kapuját, majd önállóan is részt vehetett az órákon. Az általános iskola elvégzése után a Bethlen Gábor Gimnázium biológia-kémia szakán érettségizett. Ezután egy évig Deák Tibor növendéke lett, ő készítette fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának felvételijére, méghozzá sikerrel. A zeneművészeti főiskolán Druga József, majd Bódás Péter voltak a tanárai.

Borsos Annamária 1973-ban diplomázott zongora-szolfézs-karvezetés szakon. Öt évig Csongrádon, az Ének-zenei Általános Iskolában dolgozott, majd hazakerült a hódmezővásárhelyi zeneiskolába.

Ott 1996-tól, 17 éven át, a zongora-orgona-magánének tanszék vezetője volt. Ebben az esztendőben rendezték meg először a nagy népszerűségnek örvendő Ifjú Zongoristák Megyei Találkozóját, ami azóta is töretlen sikernek örvend.

Az aranydiploma átadásakor Borsos Annamária méltatásában kiemelték az elmúlt 50 év legfontosabb állomásait. 1986-ban miniszteri dicséretben részesült, 1998-ban Kaposváron a Zenetanárok Országos Kamarazene Fesztiválján művészeti díjat kapott a Zoltán Péter, Cságoly Csilla alkotta trióval. 2002-ben Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést kapott, 2008-ban Péczely Attila Emlékérmet. Borsos Annamária 2009-ben megyei Príma-díj kitüntetésben részesült, 2013. januárjában nyugdíjba vonult, de a tanítást nem hagyta abba, azóta is aktívan részt vesz a város zenei életében. 2014-ben „A jövő nemzedékéért végzett áldozatos nevelő- oktató munkájáért” elismerő oklevelet kapott, 2017-ben Bessenyei-díjban részesült, 2020-ban „Kiemelkedő pedagógiai tevékenységének és szakmai elhivatottságának elismeréséül” kitüntetésben részesült.

A Városi Vegyeskar tagjaként és zongorakísérőjeként szerepelt Wales-ben, Hollandiában, Prágában, Pozsonyban, Erdélyben, Németországban. A város kulturális küldöttsége tagjaként pedig eljutott és fellépett Hódmezővásárhely testvérvárosaiban, Hechingen-ben és Vallauris-ban, illetve Bécsben és Zentán.

Mind a mai napig gyakran fellép a zeneiskola, Hódmezővásárhely, illetve Mindszent kulturális rendezvényein. Zoltán Péter klarinétművésszel gyakran vállalnak jótékony célú hangversenyeket.

Magánéletében zeneszerető, zenélő család veszi körül. Férje Kis János Béla hegesztőmérnök-mezőgazdasági vállalkozó. Három fiút neveltek fel, Péter Dávid agrármérnök, János Benedek fizikus, Máté pedig pedagógus lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában