Szegedi hírek

2023.10.11. 17:30

Okostanteremben tanulhatják a digitális kompetenciákat tanárok, diákok és hallgatók

A szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában adott át szerdán okostantermet a Vodafone Magyarország Alapítvány. Ez az iskola diákjain és oktatóin túl a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzésében részt vevő hallgatók számára is lehetővé teszi a digitális kompetenciafejlesztést.

Timár Kriszta

Okostantermet adtak át a Juhász Gyula iskolában a Vodafone és a SZTE közös programjának jóvoltából. Fotó: Török János

A Vodafone Alapítvány mintegy 6 millió forint értékben ajándékozott eszközöket az intézménynek, az iskolát fenntartó Szegedi Tudományegyetemmel közös együttműködése apropójából. Egy okostáblát, 30 tabletet, egy tanári laptopot és egy tablettöltő szekrényt hoztak Szegedre, amikkel egy tantermet tudtak „felokosítani” az intézményben.

Gellén Klára, a SZTE oktatási rektorhelyettese elmondta, az együttműködés célja a köznevelés és a pedagógusok fejlesztése, a digitalizáció támogatása.

 Az okostanteremben, az eszközökben, és a szoftverekben rejlő lehetőségre akkor tudunk hatékonyan építeni, ha azok a megfelelő kompetenciákkal rendelkező kollegák használatába kerülnek. Egyetemünk kiemelt célja a hallgatóink, a pedagógusképzésben részt vevő tanító és tanár hallgatóink kompetenciájának fejlesztése, ezen belül is kiemelten a digitális képességek erősítése. A mai átadóünnepség kiválóan szemlélteti, hogy az alapítvány és az SZTE céljai és törekvései közösek: a fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése 

– tette hozzá. 

Fotó: Török János

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország ügyvezetője kiemelte, Szeged mindig nagyon nyitott programjaikra és egyfajta műhelyként tudják itt kipróbálni azokat. Emlékeztetett, a Vodafone Magyarország Alapítvány 2016-ban éppen Szegedről indította útjára Digitális Iskola programját, amely azóta is számos diákok és a tanárok digitális készségeit fejlesztő elemmel bővült. 

Az eszközök azonban nem érnek semmit, ha nem adunk hozzá módszertani képzést 

– tért át a mostani adományra. 

Éppen ezért összeállítottunk egy e-learning oktatási csomagot is. Az E-skola képzésünket, amely egy 30 kredites akkreditált képzés, mostanra közel 7 ezer pedagógus végezte el. Itt az IKT eszközök használata mellett módszertani gyakorlatokat is megismerhetnek a tanárok. Célunk, hogy minden magyar egyetemre eljusson ez a lehetőség, ahol van pedagógusképzés 

– mondta. Hozzátette, hálásak a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával folytatott közös munkáért, amely során a kifejezetten gyakorlati szemléletű módszertani képzés szakmai tartalmát állítottak össze. A pedagógusképzésben részt vevő hallgatóknak ez alapján az egyetemen indul egy féléves gyakorlati képzés, amelynek révén a leendő pedagógusok már a képzésük során részeseivé válhatnak az oktatás digitális transzformációjának.

Fotó: Török János

 A Juhász Gyula iskolában jelenleg 11 pedagógus tart a teremben órát, ők a tanultakat a gyakorlatban tudják majd kipróbálni. Zs. Sejtes Györgyi intézményvezető elmondta, februárra 60 tanáruk végzi majd el a képzést. A Vodafone okostanteremben így a matematika és a magyar mellett művészeti tantárgyakat is tanítanak majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában