Helyi kultúra

2023.10.06. 10:32

Szármacsatát rendeznek Bordányban – A Barátok Közt Vili bácsija lesz a zsűri elnöke

Arany T. János

Fotó: Frank Yvette

Hagyományteremtő szándékkal kecskevereseny helyett szármacsata lesz szombaton Bordányban. Mint megírtuk, idén szeptemberben elmaradt a hagyományos Kecskeverseny, amelyet kecskék nélkül ezen a hétvégén pótolnak. Október 7-én, szombaton családi nap vár a bordányiakra. A rendezvény reggel 9-kor a település népszerű futóversenyével indul a Park térről. Regisztrálni előzetesen nem kell, de mindenkit kérnek, hogy a start előtt, 8.45-re érkezzen meg a Faluházhoz. A legtöbb embert mozgósító alsós és felsős osztály az ásotthalmi Dínóparkba nyerhet belépőjegyet. A futás után 10 órakor a Hermina tanyán folytatódik a program, ahol töltöttkáposzta-főző verseny veszi kezdetét. Lesznek gyerekprogramok és bormustra is.

A nap sztárvendége és a zsűri elnöke a Barátok Közt sorozatból is jól ismert Vili bácsi, Várkonyi András lesz, aki az Idősek napja alkalmából bordalokhoz kapcsolódó műsort is ad, és természetesen végigjárja a csapatokat és megkóstolja a töltött káposztákat. Az ételeket 14 óráig kell leadni, eredményhirdetés és a nap zárása 15 órakor lesz.

Tudta?

A töltött káposzta, alföldi nevén szárma, vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Megtalálható a román ételek között is sarmale (a török sarmak, 'betakar', 'beburkol' szóból) vagy kicsinyítő képzővel sărmăluțe néven. Magyarország egyes részein, főleg Délkelet-Magyarországon szárma a neve. A szerbek sarmának nevezik. Az ürühússal töltött káposztát az arabok is nemzeti konyhájuk részének tartják. Svédországban kåldolme néven ismerik. Az Alföldön takartnak is nevezik. Moldvában, Bukovinában a töltött káposzta neve geluska, galuska. A töltött káposzta különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában