A régi használati tárgyak mellett hajdan menő műszaki cikkekre is rácsodálkoztunk

2023.11.11. 18:10

A hordozható kistévéből, kazettás magnóból mára kiállítási tárgy lett (Fotók)

Évtizedes hagyománnyal rendelkezik a Régi tárgyak, szép emlékek című kiállítás, amelyet a Tarjáni Olvasókör rendezett meg a hétvégén, a Sutuban. Legutóbb 2019-ben szervezték meg a kiállítást, utána a koronavírus-járvány miatt nem lehetett.

Kovács Erika

A hétvégén újra közzéadták az olvasókör tagjai régi kedves tárgyaikat, amelyek sokakban idézték fel a gyermek- és ifjúkorukat.

Ma már nem nagyon használ senki alumínium edényeket

Láthattunk régi használati tárgyakat, fúrókat, tejes edényeket, különféle darálókat, fa hurkatöltőt és szódás szifonokat is. A kiállítás egyik térfelén hódított az alumínium, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt a legtöbb konyhai felszerelés, a kanáltól a szitáig még ebből az anyagból készült.

Az idei kiállítás kicsit más, mint a korábbiak. A használati tárgyakon kívül többen hoztak szórakoztató elektronikai cikkeket, amelyekre a legfiatalabbak igencsak rácsodálkoznak. A mai 40-50 évesek gyermekkorához még hozzátartoztak ezek az eszközök. Az Orion számítógép, a hordozható kistévék, az első laptopok egyike, a walkman, az MK kazettás magnók, az orsós magnók, a tévéhez kapcsolható játékok, amelyek fekete-fehérben voltak láthatók és egy kis labdaszerű ponttal lehetett pingpongozni velük. Ha jól emlékszem, még ilyen tévéműsor is volt. De hol van ez már a mai játékokhoz képest? Akik még játszottak vele, örömmel idézték fel, amikor valamelyik szomszéd szert tett egy ilyenre, és örült az ember, ha sorra került a játékban 

– mondta Hegedűs Zoltán, a Tarjáni Olvasókör elnöke.

Tollal lehetett visszacsavarni a szalagot a kazettában

– Néhány évtizede még legtöbbünk számára a vágyak netovábbja volt, egy-egy ilyen eszköz, mint például az aktatáska méretű hordozható telefon – mutatta Hegedűs Zoltán.

Baranyi Tibor gyűjtő bekapcsolta az MK25/A márkajelű kazettás magnóját. Működik és még csak a szalagot sem húzta nagyon, alig nyávogott a zeneszám.

Amikor beüzemeltem, nem jól csuktam be jól az ajtaját, persze a magnó azonnal bekapta a szalagot és megállt. Előjöttek a régi szép emlékek, nosztalgiáztam, miközben húztam ki a szalagot, aztán feltekertem egy golyóstollal

 – ezt ma már csak azok tudják, mit jelent, akik ezt az 1970-es, 80-as években jól begyakorolták – mondta a gyűjtő, akinek többféle kazettás magnója is van, még gyorsmásolós kétkazettás is, ami nagyon menő volt a maga korában.

Az Orion számítógép hatalmas flopylemezen tárolta az adatot

Gyömrő-Molnár Imre is a maguk korában még kuriózumnak, napjainkban pedig már szinte történelemnek számító számítástechnikai eszközöket mutatott be, például egy első generációs 286-os notebookot, amit keleti exportnak szántak hajdan.

Ez a tégla nagyságú winchester 42 megás, ami nagy vívmány volt, nagy adattárolónak számított a maga korában. Ma egy jobb fényképezőgéppel készített fotó talán éppen ráférne. Ugyancsak érdekes az első magyar gyártású személyi számítógép. Az Orion gyárban készült, egy fél asztal nagyságú és egy körülbelül 20-szer 20 centis flopyn tárolta az adatokat. Ez a PC a Hódgépé volt. Érdekesség, hogy 400 ezer forintba került. Viszonyításképpen akkor egy kezdő mérnök havi fizetése 3500 forint volt 

– tudtuk meg Gyömrő-Molnár Imrétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában